Cancelarul german Olaf Scholz: „Nimeni nu poate presupune că preşedintele şi guvernul rus nu vor încălca şi în alte ocazii dreptul internaţional prin violenţă”

De Unica.ro, pe

Cancelarul german Olaf Scholz a spus că nimeni nu poate presupune că Rusia nu va ataca și alte țări, din cauza ambițiilor imperialiste ale lui Putin.

Olaf Scholz a relatat că Rusia ar putea ataca și alte țări în viitor, ținând cont de felul în care a încălcat dreptul internațional în Ucraina. Mai mult, el a zis că Germania va sprijini Finlanda și Suedia dacă vor adera la NATO, potrivit Reuters.

Cancelarul a subliniat faptul că invazia Rusiei asupra Ucrainei a încălcat ordinea de după al Doilea Război Mondial, forțând Europa să își consolideze strategia de apărare. Declarațiile sale au fost făcute într-o declarație acordată presei, alături de prim-miniștrii Suediei și Finlandei, Magdalena Andersson și Sanna Marin.

Încă de când Rusia a atacat Ucraina în ceea ce oficialii ruși continuă să numească „operațiune specială” în loc de „răzoi”, Finlanda și Suedia au luat în considerare posibilitatea de a solicita aderarea la alianța militară NATO, lucru care ar reprezenta o schimbare politică majoră în regiunea nordică.

Citește și: Experți: prin amenințările continue ale lui Putin față de Occident, liderul rus ar putea să își pregătească poporul de un război cu NATO

Citește și: Cât cer rușii pe viața unui ucrainean răpit: „Totul este în regulă cu el, dar îl vom preda pentru 20.000 de dolari”

Citește și: Cine este românul bănuit că i-a ajutat pe hackerii ruși în atacurile cibernetice împotriva României

Citește și: Ucraineni care au supraviețuit Holocaustul, trimiși în Germania pentru refugiu: „Vreau să fiu evacuat, dar nu în Germania”

Premierul finlandez a spus în acest sens că țara sa are capacitățile de apărare credibile, potrivit Digi24: „Am menținut o armată militară puternică și modernă, capabilă să opereze și gata să acționeze împreună cu NATO”.

Scholz a zis că există riscul ca Rusia să invadeze violent și alte țări în viitor. „Nimeni nu poate presupune că preşedintele şi guvernul rus nu vor încălca şi în alte ocazii dreptul internaţional prin violenţă”, zis el.

Într-un interviu cu revista Stern, Scholz a afirmat că politica liderului rus este una de tip imperialist, considerând țările vecine ca fiind curtea din spate a Rusiei. „Vrea să îşi extindă teritoriul şi să împingă graniţele cu violenţă”, a precizat cancelarul. „El încearcă cu disperare să restabilească vechea semnificaţie a Rusiei într-o lume care s-a schimbat”.

Totodată, cancelarul german a mai spus că Putin vrea să captureze o parte din estul și sudul Ucrainei, pentru a stabili o nouă linie de contact în vederea încetării focului. „Aceasta nu va fi o soluție durabilă”, a spus el. „Putin trebuie să încheie un acord de pace cu Ucraina”.

Foto – YouTube

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter