Ce spune Avocatul Poporului despre certificatul COVID-19 obligatoriu

De Unica.ro, pe

Avocatul Poporului și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării au vorbit despre obligativitatea certificatului verde COVID-19.

Avocatul Poporului și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării au vorbit și despre sancțiunea pierderii locului de muncă și a testării contra-cost a angajaților care refuză vaccinarea.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării dă exemplul unor țări europene care au adoptat măsuri similare, în timp ce Avocatul Poporului consideră măsurile neconstituționale, după cum arată Digi24.

„Recunoscând obligația constituțională a statului de a lua măsuri pentru asigurarea sănătății publice, Avocatul Poporului apreciază că soluțiile legislative care condiționează exercitarea dreptului la muncă al personalului din unitățile sanitare publice și private, precum și al personalului încadrat în centrele rezidențiale publice și private de obținerea certificatului de vaccinare sau de certificatul de testare (cu plata testelor realizată de către angajat), sub sancțiunea suspendării contractului individual de muncă, respectiv a încetării de drept a acestuia reprezintă măsuri restrictive privind exercițiul dreptului la muncă, al egalității în drepturi și al asigurării măsurilor de protecție socială, măsuri lipsite de proporționalitate și inadecvate scopului urmărit”, arată Avocatul Poporului.

Citește și: Va fi valabil certificatul verde COVID-19 pentru persoanele vaccinate doar cu două doze?

Citește și: Dascălii nu vor mai putea preda și nici să primească salariu fără certificatul verde – țara în care se va întâmpla asta

Citește și: Efectele nevăzute ale COVID-19, potrivit unui medic: „Sunt pacienţi care vin după COVID cu infarct miocardic”

Citește și: Medicul Virgil Musta, despre pandemia de COVID-19: „Suntem din nou în al 12-lea ceas”

Însă președintele Consiliului Național de Combatere a Disriminării, Csaba Asztalos, consideră că proiectul Ministerului Sănătății urmează modele care au fost deja adoptate în state ale Uniunii Europene.

„În Franţa, de exemplu, Consiliul Constituţional, adică Curtea Constituţională din Franţa, pe data de 5 august a calificat o astfel de lege, care obliga angajaţii din sistemul sanitar să se vaccineze sau să se testeze pe cheltuiala proprie, respectiv condiţia de a i se suspenda contractul de muncă celui care nu se vaccinează sau nu se supune testării, ca fiind un act normativ constituţional”, a zis Csaba Asztalos. „Cu excepţia persoanelor care au contra-recomandare de a se vaccina. În Italia avem această obligativitate de o perioadă mai lungă de timp decât în Franţa, Ungaria la fel, şi acolo urmează Curtea Constituţională să se pronunţe asupra plângerilor depuse cu privire la această lege”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter