16 actrițe au protestat pe covorul roșu de la Cannes pentru a denunța rasismul din industria filmului

De Unica.ro, pe
16 actrițe afro-americane au protestat miercuri pe covorul roșu de la Cannes pentru a lupta împotriva rasismului și a subreprezentării persoanelor afro-americane în industria filmului, conform Agerpress.

Printre actrițele participante la această acțiune simbolică s-au regăsit Aissa Maiga, una dintre autoarele cărții colective „Noire n’est pas mon métier” (Negresă nu este meseria mea), cântăreaţa burundeză Khadja Nin, membră a juriului celei de a 71-a ediţii a festivalului, Eye Haidara, Sonia Rolland și Firmine Richard. Artistele și-au făcut fotografii cu pumnul ridicat (simbol al luptei împotriva sexismului), înainte de a intra la proiecția filmului „Burning” și au purtat vestimentații asigurate de casa Balmain, al cărui director artistic, Oliver Rousteing, este, la rândul său, implicat în acțiuni de promovare a diversității culturale prin modă. Cartea colectivă „Noire n’est pas mon métier” a fost prezentată înainte de festival și cuprinde mărturii despre clișeele, stereotipurile și glumele rasiste întâmpinate de actrițe pe parcursul carierei lor.

Protestul a avut loc la doar câteva zile după ce alte 82 de actrițe au protestat pentru egalitate de gen și egalitate salarială între bărbați și femei în industria cinematografică. Printre participantele la protest s-au aflat toate membrele juriului festivalului, dar și actrițe, regizoare și producătoare de film.

Protest Cannes 2018 2

Cate Blanchett, președinta juriului festivalului, a vorbit despre inegalitatea de gen din industria cinematografică: “Suntem aici 82 de femei, reprezentând numărul de regizori de sex feminin care au urcat aceste scări de la prima ediție a Festivalului de Film de la Cannes în 1946. În aceeași perioadă, 1.688 de regizori de sex masculin au urcat pe aceleași scări.“ Totodată, de la începuturile festivalului și până în prezent, ”Palme d’Or a fost acordat unui număr de 71 de regizori, dar doar două femei au reușit să îl obțină”, a adăugat Cate Blanchett.

Sursă: Agerpress și Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter