Valeriu Gheorghiță: „E clar că după valul 4 nu se va opri pandemia”

De Unica.ro, pe

Experții sanitari cred că numărul de infectări cu COVID-19 vor crește în două săptămâni, odată cu începerea școlilor în format fizic.

Avertismentul vine de la Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România. Acesta a spus că virusul se adaptează constant, iar valurile următoare ne-ar putea afecta și mai rău dacă nu vom fi pregătiți, după cum arată Digi24.

„Estimarea este că în perioada următoare, probabil 1-2 săptămâni, vom stagna în această scădere”, a spus Valeriu Gheorghiță cu prilejul lansării caravanei „Oameni ca mine”, prima caravană cu informații despre beneficiile vaccinării. „E important să scădem cât mai mult. Nu este exclus să înregistrăm o nouă creștere, pentru că interacțiunea oamenilor crește prin faptul că s-a realuat activitatea de învățământ în format fizic. Suntem în plin sezon rece și stăm tot mai mult în spații închise, există interacțiune apropiată între oameni, iar acest lucru e asociat cu o creștere a riscului de infectare”.

Mai mult, el a zis că nu există motive să credem că situația se va îmbunătăți în perioada următoare: „Din acest punct de vedere, nu avem niciun motiv să credem că situația va fi într-o direcție bună în perioada următoare. Cu atât mai mult cu cât în acest moment, la o rată de vaccinare la peste 12 ani de circa 43%, e evident că lucrurile nu sunt în avantajul nostru”.

Citește și: Poveștile pacienților COVID-19 de la ATI: „aveam părul lung, dar mi-a căzut atât de rău, încât am fost nevoită să mă rad complet”

Citește și: Mai mulți antivacciniști care au mituit medicii pentru a fi „imunizați” cu apă, au primit în loc serul real

Citește și: Țara în care pacienții cu COVID-19 nevaccinați trebuie să își plătească singuri spitalizarea

Citește și: Valeriu Gheorghiță: este imposibil ca România să atingă pragul de vaccinare de 70% până la finalul anului

„Nu știu dacă în acest moment vorbim neapărat de un val 5, nici nu contează”, a mai spus expertul, conform Libertatea. „Contează realitatea, că în unele țări europene se observă o creștere importantă a numărului de cazuri. Unde rata de vaccinare e crescută, nu se observă o creștere a numărului de cazuri grave și nu crește mortalitatea. E clar că după valul 4 nu se va opri pandemia. Din acest motiv e logic să înțelegem că, dacă nici de această dată nu ne vom pregăti mai bine, în sensul în care să avem un grad ridicat de protecție, valurile următoare ne vor lovi la fel de rău, poate mai rău. Spre deosebire de noi, virusul nu stă pe loc, se adaptează și evoluează, devine mai transmisibil”.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 5.416 cazuri de persoane pozitive cu COVID-19 și au fost raportate 318 decese, dintre care 15 anterioare acestui interval.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter