Serul Pfizer ar fi parțial eficient în fața tulpinii indiene de coronavirus

De Unica.ro, pe
Tulpina indiană de coronavirus, care a fost depistată și în alte țări, cum ar fi, Marea Britanie și Irlanda, are două mutații care ar putea să o facă mai rezistentă în fața vaccinului.

Oficialii din Israel sunt însă optimiști – ei au înregistrat opt cazuri de infectare cu această nouă tulpină de coronavirus. Însă vaccinul de la Pfizer/BioNTech este cel puțin parțial eficient împotriva acestei tulpini, după cum arată Reuters.

„Impresia este că vaccinul Pfizer este eficient împotriva ei, chiar dacă are o eficiență redusă”, a explicat Hezi Levy, directorul general al Ministerului Sănătății, pentru postul de radio Kan. Autoritățile israeliene nu au oferit alte detalii cu privire la analiza noii tulpini.

Cu toate acestea, observațiile oficialilor din Israel sunt esențiale, ele venind într-un moment în care tulpina indiană pare să se extindă tot mai mult în lume, îngrijorând oficialii din sănătate.

Citește și: Studiu: sub 50% dintre oamenii vindecați de COVID-19 mai au anticorpi după șase luni

Citește și: Câți români s-au infectat cu coronavirus după ambele doze de vaccin

Citește și: O stațiune de schi, cel mai mare focar de infecție cu tulpina braziliană de coronavirus

Citește și: Studiu: reîmbolnăvirea cu COVID-19, mai periculoasă decât prima infectare

Ce  știm despre tulpina indiană de coronavirus

Această tulpină ar fi început să se extindă în statul vestic Maharashtra în luna decembrie a anului 2020. Pe 24 martie, Ministerul Sănătății din India anunța că între 15% și 20% din cazurile analizate în regiunea respectivă ar avea două mutații neobișnuite. Între timp, procentul a ajuns la 60%.

Una dintre mutațiile cheie ale variantei indiene ar putea ajuta virusul să evite parțial anticorpii generați de vaccin. Cealaltă ar putea să facă varianta mai rezistentă în fața unui vaccin, similar cu mutația sud-africană, după cum arată The Guardian.

În martie, oficialii din Marea Britanie păreau convinși că nu existau motive de îngrijorare cu privire la această tulpină. Ba mai mult, ei au zis criticat „afirmațiile îndrăznețe” ale Indiei. „Nu ar trebui să încercăm să facem din asta ceva ce nu este”, a spus Dr. Simon Clarke, biolog molecular la Universitatea Reading pentru Daily Mail, citat de Libertatea. El a mai precizat că „este cel mai probabil același lucru pe care l-am văzut și în alte variante, cum ar fi cele din Brazilia și Africa de Sud – care au toate mutații multiple pe proteina lor spike. Nu am văzut încă nicio dovadă care să sugereze că este un virus recombinant”.

În prezent, în India situația epidemiologică este îngrijorătoare. Țara are zilnic peste 250.000 de cazuri de infectare, iar mai multe state indiene au dificultăți în gestionarea bolnavilor, sistemul sanitar fiind suprasolicitat. Mai mult, numărul deceselor crește și el substanțial – doar în ultimele 24 de ore înregistrându-se un nou record, de 1.761 de cazuri.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter