Când trebuie să te vaccinezi dacă te-ai vindecat de COVID-19

De Unica.ro, pe
Pentru pacienții care s-au vindecat de COVID-19, vaccinarea se face în condiții diferite. Recomandările autorităților române sunt ca oamenii să aștepte 30 de zile de la ieșirea din izolare pentru a face vaccinul.

În alte țări însă, protocolul este diferit. De exemplu, în Franța, autoritățile discută despre o perioadă de așteptare între 3 și 6 luni pentru vaccinarea pacienților vaccinați. Ba mai mult, aceștia ar urma să fie vaccinați cu o singură doză.

Medicul infecționist Florin Roșu a justificat perioada de așteptare de 30 de zile prin faptul că anticorpii de după boală sunt diferiți față de cei obținuți în urma imunizării, nefiind la fel de puternici ca aceștia din urmă, după cum arată Libertatea.

Citește și: Țara în care trebuie să aștepți 6 luni pentru vaccin dacă ai avut COVID-19

Deși există o indicație pentru centrele de vaccinare de a nu imuniza persoane care nu au cel puțin 30 de zile de la vindecarea de boală sau de la ieșirea din izolare, aceasta nu se regăsește într-un document oficial.

Ministerul Sănătății a abordat acest subiect și pe pagina oficială de Facebook, subliniind: „Da, vaccinarea este recomandată și persoanelor care au avut COVID-19. Chiar dacă extrem de rară, reinfectarea cu SARS-CoV-2 este posibilă. Din cauza riscurilor crescute pe care le prezintă COVID-19, vaccinarea este recomandată și persoanelor care au trecut deja prin boală”.

În aceeași postare, se subliniază: „Imunitatea dobândită în urma bolii variază de la o persoană la alta. Este foarte rar ca o persoană care s-a infectat cu SARS-CoV-2 să se reinfecteze în primele 90 de zile. Așadar, persoanele care au avut COVID-19 pot opta să își amâne vaccinarea până după trecerea acestei perioade de timp”.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter