Tulpina britanică de coronavirus a suferit o nouă mutație, care permite virusului să evite sistemul imunitar

De Unica.ro, pe
Tulpina britanică de coronavirus a suferit o nouă mutație, care se regăsește și în varianta sud-africană, care ar putea permite virusului să evite sistemul imunitar.

Vestea vine de la oficialii britanici, care sunt îngrijorați că noua mutație ar putea să însemne reinfectări pentru persoanele care s-au îmbolnăvit în trecut și o reducere a efectului vaccinurilor. Mutația îngrijorătoare a apărut în mod spontan în tulpina britanică, în mai multe părți ale Marii Britanii, potrivit lui Calum Semple, membru al grupului de experți SAGE, care consiliază guvernul de la Londra, după cum arată Reuters.

Mutația, cunoscută sub numele de E484K, a fost identificată și în variantele care au fost detectate inițial în Africa de Sud și Brazilia. Ea a fost depistată în 11 dintre cele 200.000 de eșantioane analizate, conform Sky News.

Aceasta ar putea permite virusului să păcălească sistemul imunitar prin evitarea lui, ridicând astfel semne de întrebare cu privire la eficiența actualelor vaccinuri – temeri anunțate chiar de unii dintre producători, cum ar fi Pfizer și Moderna.

”Din punct de vedere epidemiologic, apariția de noi variante ale virusului prin mutație, în timpul multiplicării, nu poate fi considerată surprinzătoare”, a declarat doctorul Jonathan Stoye, de la Francis Crick Institute, conform Libertatea. ”Dacă această schimbare va oferi o capacitate de răspândire mai mare noului virus, pentru a-l face să devină dominant, rămâne de văzut”.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter