9 trucuri ca să dormi bine

De Lumea Femeilor, pe

O treime din români s-a confruntat, măcar o dată, cu insomnii sau probleme cu somnul, relevă o statistică. Te numeri printre ei? Află câteva trucuri care te vor ajuta să îţi recapeţi somnul odihnitor
1. Ţine cont de ceasul biologic
Culcă-te numai atunci când eşti obosită. Dacă te trezeşti în toiul nopţii şi te tot foieşti în pat, ridică-te, ocupă-te cu altceva şi du-te din nou la culcare doar când simţi că ţi-e somn.

2. Respectă ritmul zi-noapte
Încearcă să te culci şi să te trezeşti în fiecare zi la aproximativ aceeaşi oră (chiar dacă e weekend sau eşti în vacanţă). Astfel, îţi reglezi ceasul biologic. Dacă pierzi nopţi şi treci mereu de „punctul mort”, rişti să devii insomniacă.

3. Oaza de linişte din dormitor
Afară cu masa de călcat, uscătorul de rufe şi computerul! Nu îţi transforma dormitorul într-un loc de depozitare, ci într-un spaţiu confortabil şi primitor. Seara, temperatura din dormitor ar trebui să fie mai scăzută decât în restul locuinţei (aproximativ 16-18 grade). Şi, foarte important: aeriseşte bine înainte de culcare!

4. Trucul cu sertarul
Când îţi iei necazurile cu tine în pat, adormi mai greu. Aplică trucul cu sertarul: imaginează-ţi că ai pus toate grijile într-un sertar şi încuie-l până a doua zi.

5. Găseşte propriul tău ritual de culcare
Descoperă ce te ajută cel mai mult să te relaxezi – poate o plimbare, poate muzica ta preferată, o baie fierbinte etc. – şi fă asta în fiecare seară, înainte de culcare.

6. Respiraţia care relaxează
Înainte de culcare, fă următorul exerciţiu: aşază-te comod, cu braţele pe lângă corp. Inspiră adânc şi, în acelaşi timp, ridică braţele încet, până când trupul tău arată ca litera Y. Expiră adânc, lăsând braţele în jos. Repetă de 5 ori şi te vei simţi mai liniştită.

7. Vitamina B te calmează
Alimentele care conţin această vitamină calmează nervii şi stimulează somnul pe cale naturală. Mănâncă la cină cartofi cu brânză de vaci, pâine din cereale integrale cu roşii sau supă de roşii.

8. Trucul Ayurveda
Toarnă două linguri de ulei de susan în palme, freacă bine mâinile până se încălzesc şi masează-ţi tălpile cu el. Încalţă-te apoi cu şosete moi şi – la pat!

9. Vin «stins» în loc de diazepam
O reţetă veche de secole pentru tratarea insomniilor: fierbe un pahar de vin roşu timp de câteva minute, până se evaporă alcoolul. Toarnă un pahar cu apă caldă peste el şi bea amestecul cu înghiţituri mici.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter