Cum păstrezi zarzavaturile iarna. Cele mai simple metode

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 10 decembrie 2021, 17:02

Congelarea este una dintre cele mai bune metode să păstrezi zarvaturile iarna. Dar unele dintre ele își pierd aroma și gustul intens. Află ce alte soluții simple mai ai la îndemână să păstrezi zarzavaturile iarna, în afară de conservarea lor în saramură.

Cuprins

Cea mai bună metodă ar fi să păstrezi zarzavaturile iarna cât mai naturale și sănătoase. Fiecare gospodină pregătește conserve cu legume în saramură sau oțet, dar rădăcinoasele și plantele aromatice necesită alte condiții de păstrare.

Cele mai populare zarvazaturi din bucătăria românilor

Zarzavaturile sunt legumele sau plantele verzi de la care se consumă în special rădăcinile și frunzele aromate. Zarzavaturile sunt foarte populare în bucătăria românească și sunt ingredientele principale din ciorbe și borșuri. Tot cu ele facem sosuri aromate și garnituri delicioase.

Cele mai bune rădăcinoase

  • Morcovii
  • Țelina
  • Păstârnacul
  • Rădăcina de pătrunjel
  • Sfecla roșie
  • Ridichea neagră
  • Cartofii

Cele mai populare zarzavaturi de frunze

  • Pătrunjelul
  • Mărarul
  • Leușteanul
  • Cimbrul
  • Coriandrul
  • Busuiocul

Cum păstrezi zarzavaturile în balcon iarna

Cum păstrezi zarzavaturile iarna. Cele mai simple metode
Morcovii se păstrează întotdeauna fără frunze

Dacă ai un balcon foarte rece iarna, fără nicio sursă de căldură, dar bine aerisit, ar fi bine să îl folosești pentru a depozita o parte din zarzavaturi. Același lucru este valabil pentru o pivniță curată, foarte rece și bine aerisită, în care legumele nu vor mucegăi.  

Folosește lădițe din lemn sau borcane mari de sticlă, cu gura largă, și umple-le cu nisip curat și bine uscat. În nisip poți depozita rădăcinoasele. Trebuie să le tai toate frunzele mari și să lași numai câteva frunze mai mici și fragede din centru.

Țelina, morcovii sau rădăcinile de pătrunjel pot fi depozitate astfel în nisip și acoperite cu șervete de bumbac. Rădăcinoasele își păstrează pulpa sănătoasă și suculentă și aroma lor naturală.

În nisip pot rezista aproximativ o lună.

Tot într-un balcon rece pot fi păstrate verdețurile în borcane cu apă: pătrunjelul, mărarul, ceapa verde sau cimbrul. În apă, la temperaturi la fel de reci ca în frigider, verdețurile pot rezista o săptămână.

Cum păstrezi zarzavaturile iarna la congelator

Cum păstrezi zarzavaturile iarna. Cele mai simple metode

Toate rădăcinoasele și toate verdețurile pot fi congelate peste iarnă, dacă le cumperi cu un preț mai mic și ai spațiu de depozitare în congelator.

Verdețurile se curăță de codițele groase, se spală bine și se usucă pe șervete de hârtie. Apoi se pot pune la congelator în diverse moduri:

  • În cubulețe de gheață, tocate și amestecate cu ulei;
  • În punguțe de plastic, rulate bine să nu intre mult aer;
  • În caserole de plastic, cât mai bine presate și îndesate.

Rădăcinoasele se păstrează și ele destul de bine la congelator, chiar dacă își mai pierd aroma când sunt gătite. Morcovii, țelina sau păstârnacul se curăță de coajă, se spală și se șterg cu prosopele de hârtie. Apoi se feliază rondele sau bastonașe și se congelează:

  • În punguțe de plastic, bine rulate.
  • În caserole de plastic.

Cum se păstrează cartofii peste iarnă

Cartofii constituie legume de bază între zarzavaturile folosite pentru ciorbe și tocănițe. La început de iarnă, ne facem stocuri mai mari de cartofi și este bine să cumperi cel puțin două soiuri, și albi și roșii.

Cartofii se păstrează cel mai bine în nisip curat și uscat, în lădițe la rece, într-un beci bine aerisit.

Dacă stai la bloc, trebuie să îi păstrezi în balconul rece, tot în lădițe cu nisip sau în coșuri împletite de nuiele ori în lădițe de plastic perforate.

Cartofii pentru iarnaă nu se țin la frigider, nici la congelator, deoarece umezeala la deteriorează textura și gustul.

Se pot păstra și în saci de plasă, dar pentru o scurtă perioadă de timp. Dacă încolțesc, mugurii trebuie rupți imediat. Iar dacă înverzesc sau mucegăiesc, este mai bine să îi arunci, deoarece gustul lor s-a schimbat și nu mai sunt la fel de buni.  

Cum păstrezi zarvaturile la borcan

Poți să păstrezi zarvaturile iarna și la borcane, cu ulei și sare. Pregătește un mix din rădăcinoase date pe răzătoare sau tocate mărunt la robot.

Se așază în straturi compacte și bine presate în borcane mici, se presară cu sare iar la final se toarnă ulei până la gura capacului.

Borcanele se închid etanș și se păstrează câteva săptămâni la frigider. Pe măsură ce folosești zarzavatul pentru ciorbe sau tocănițe, adaugă ulei deasupra lor, să nu își schimbe culoarea sau să mucegăiască.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter