Expertă în boli infecțioase: „Testările antigen pre-călătorii vor fi încă o realitate multă vreme de-acum înainte”

De Unica.ro, pe

O expertă internațională în boli infecțioase avertizează asupra faptului că testările antigen înainte de călătorii vor rămâne o realitate mult timp.

Annelies Wilder-Smith, profesor de boli infecţioase emergente la London School of Hygiene and Tropical Medicine şi la Institutul de Medicină Socială şi Preventivă din Elveţia, a vorbit într-un interviu cu Libertatea despre evoluția pandemiei.

Ea este un expert de renume mondial în medicină tropicală și de călătorie, fiind specializată în boli infecțioase de tipul Zika, febra Dengue, SARS și COVID-19, și coordonează un grup de lucru OMS pentru formularea politicilor cu privire la utilizarea vaccinurilor anti-COVID-19. Sfatul ei pentru români este să se asigure că populația vârstnică este vaccinată.

Întrebată când se va termina pandemia, ea a spus că este greu de prezis, și că cea mai bună idee este să analizăm cel mai bun scenariu, respectiv cel mai rău, pentru a fi pregătiți pentru cât mai multe posibilități.

„Cel mai optimist, odată cu apariţia Omicron, care este fără îndoială un virus asociat cu o boală mai uşoară, dar este mult mai transmisibil, s-ar putea deschide uşa spre o imunitate populaţională”, a zis doctorul. „Aşadar, cel mai bun scenariu ar fi ca virusul să umble rapid prin lume, ulterior pandemia să scadă. Iar cu combinaţia dintre imunitatea dată de vaccinuri şi cea de la trecerea prin boală, am fi într-un loc mai bun când va apărea următoarea tulpină”.

Citește și: Ce e de făcut atunci când medicul tău de familie are COVID-19 sau este în izolare

Citește și: Comisia Europeană cere extinderea certificatului verde cu un an pentru călătoriile în blocul comunitar

Citește și: Cum influențează traumele din copilărie atitudinea oamenilor față de vaccin și restricții

Citește și: OMS Europa, mesaj optimist: „Suntem într-o situație de încetare a focului”

Ea a amintit însă și care este cel mai rău scenariu: „Dar trebuie să fim realişti şi să luăm în calcul şi cel mai rău scenariu. Acesta ar fi ca următoarea tulpină să fie asociată cu o mai mare severitate a bolii. Şi, dacă va fi aşa, va trebui să ne întoarcem la unele măsuri sociale şi de sănătate publică, pentru a reduce şi bloca lanţurile de transmitere, şi am avea nevoie şi de o mai bună acoperire vaccinală. Nimeni nu poate prezice care din aceste două scenarii va deveni realitate”.

Annelies Wilder-Smith a mai spus că apariția unei noi tulpini este inevitabilă, însă nu se știe dacă aceasta va fi mai virulentă sau mai puțin virulentă. „Ce știm, din istoria virusurilor, este că, de regulă, în timp, virusurile se atenuează – ceea ce înseamnă că încep să provoace boli mai puţin severe”, a subliniat experta. „Şi asta sperăm”.

Totodată, specialista a discutat și despre viitorul călătoriilor, în condițiile în care acum vaccinarea, trecerea prin boală și testele sunt esențiale pentru turism. „Cred că va deveni, treptat, tot mai uşor să plecăm”, a afirmat medicul. „Nu cred că, pe termen lung, vom mai face teste PCR înaintea plecării dintr-o ţară, dar vom face teste antigen simple. Ceea ce chiar opreşte oamenii din călătorii este carantina. Sunt sigură că în viitorul apropiat, perioadele de carantină vor fi reduse şi poate chiar abandonate în totalitate. Cred că vor fi impuse în continuare cerinţele legate de vaccinare. […] Statele vor să încurajeze călătoriile, turismul face parte din economiile noastre, e nevoie să relaxăm restricţiile de călătorie. Şi primul lucru la care se va renunţa va fi carantina. Dar testările antigen pre-călătorii vor fi încă o realitate multă vreme de-acum înainte”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter