Studiu: vaccinul de la Pfizer este eficient împotriva tulpinii sud-africane

De Unica.ro, pe
Pfizer și BioNTech au anunțat că vaccinul lor anti-COVID-19 are o eficacitate foarte ridicată împotriva variantei sud-africane de coronavirus.

Concluzia vine după studii clinice realizate în Africa de Sud, după cum arată AFP, citat de Agerpres. Cercetarea arată că nu a fost observat vreun caz de COVID-19 în Africa de Sud la persoanele vaccinate în cadrul unui studiu clinic în faza 3, participanții fiind observați pe o perioadă de până la șase luni după administrarea de două doze.

„800 de participanţi au fost recrutaţi, nouă cazuri de COVID-19 au fost observate, toate din grupul placebo, fapt care indică o eficacitate a vaccinului de 100%”, au subliniat reprezentanții alianței Pfizer-BioNTech, citați de Libertatea.

Mai mult, CEO-ul și cofondatorul companiei BioNTech, Ugur Sahin, a precizat că este vorba despre „primele rezultate de tip clinic care arată că un vaccin poate să protejeze eficient împotriva variantelor aflate în prezent în circulaţie, un factor esenţial pentru a atinge imunitatea de grup şi pentru a pune capăt acestei pandemii pentru populaţia mondială”.

Citește și: Studiu: Vaccinul Pfizer, eficient în proporție de 100% în rândul copiilor

Citește și: Primul vaccin anti-COVID-19 pentru animale va fi produs în Rusia

Citește și: Cât durează noile restricții, potrivit lui Florin Cîțu: „Trebuie să avem răbdare în martie și aprilie”

Citește și: 35% dintre românii cu care au discutat voluntarii Crucea Roșie nu cred în pandemia de COVID-19

Studiile clinice în faza 3 desfășurate de Pfizer-BioNTech au fost efectuate pe 46.307 oameni din mai multe țări. Acestea au demonstrat că vaccinul Pfizer-BioNTech are o eficacitate de 91,3%. Au fost detectate 927 de cazuri simptomatice de COVID-19 în timpul studiului, dintre care 850 de oameni au fost vaccinați cu serul Placebo, iar 77 cu vaccinul anti-COVID-19.

La mijlocul lunii decembrie 2020, a fost identificată tulpina B.1.351 în Africa de Sud. De atunci, a fost depistată în aproximativ 50 de țări, printre care și România. Această tulpină sud-africană este mai contagioasă atât decât tulpina originală de SARS-CoV-2, cât și decât tulpina britanică. Momentan nu există date care să arate că această tulpină ar provoca mai multe cazuri grave decât celelalte variante ale virusului.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter