Studiu: imunitatea la COVID-19 durează mai mult la persoanele trecute prin boală decât la cele vaccinate

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 10 februarie 2022, 17:43

Un studiu recent sugerează că imunitatea la COVID-19 durează mai mult la persoanele care trec prin boală decât la cele vaccinate.

Studiul a fost realizat la Centrul Medical Sheba din Israel și va fi prezentat în aprilie la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase din Lisabona. Acesta arată că anticorpii persoanelor care s-au îmbolnăvit de COVID-19 oferă pe termen lung mai multă rezistență în fața bolii decât anticorpii generați de vaccin, după cum arată EFE, citat de Agerpres.

Rezultatele studiului au fost publicate astăzi. La cercetare au participat 432 de persoane. Oamenii de știință au analizat nu doar cantitatea de anticorpi generată de sistemul lor imunitar, ci și randamentul lor în fața bolii, potrivit Libertatea.

Pacienții au fost monitorizați pentru o perioadă de mai multe luni. Rezultatele obținute au arătat că inițial, atât numărul, cât și randamentul anticorpilor era superior în cazul persoanelor vaccinate cu ambele doze de vaccin Pfizer decât în cazul persoanelor care trecuseră prin boală.

Citește și: Marea Britanie vrea să renunțe la izolarea persoanelor cu COVID-19 de la finalul lui februarie

Citește și: Avertismentul specialiștilor: Omicron este atât de infecțios încât se transmite direct prin aer

Citește și: Studiu: varianta Omicron a înlocuit Delta în România. Când s-ar putea termina valul cinci

Citește și: Expertă în boli infecțioase: „Testările antigen pre-călătorii vor fi încă o realitate multă vreme de-acum înainte”

Cantitatea de anticorpi a continuat să scadă odată cu trecerea timpului la ambele grupuri (mai repede în primul grup decât în al doilea), randamentul lor a slăbit în cadrul grupului de persoane vaccinate, pe când în grupul persoanelor trecute prin boală s-a ameliorat.

Spre surprinderea cercetătorilor, datele analizate au arătat că randamentul și cantitatea anticorpilor pacienților trecuți prin boală cu obezitate au fost mai mari în perioadele de timp studiate decât la cei cu exces de greutate sau cu greutate normală. De aceea, cercetătorii cred că persoanele cu obezitate trecute prin boală sunt mai bine protejate împotriva viitoarelor infectări cu COVID-19 decât cele cu exces de greutate sau greutate normală.

Unul dintre autorii studiului, Carmit Cohen, a spus: „Aceste rezultate oferă informaţie specifică a răspunsului imunitar ce poate explica nivelul de protecţie diferenţiat împotriva COVID-19 între cei infectaţi prealabil şi cei vaccinaţi”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter