Poţi fi deshidratată chiar acum. Vezi cum îţi dai seama!

De Erika Chivu, pe Ultimul update Luni, 15 noiembrie 2021, 12:23

Durerile uşoare de cap, oboseala permanentă, lipsa de concentrare şi alte probleme minore cu care te confrunţi zi de zi pot avea o rezolvare simplă: mai multă apă.

Deshidratată, iarna?

Oricât de ciudat ar suna, deshidratare este o problemă la fel de mare iarna, ca şi vara. Când îţi e frig eşti tentată să eviţi apa, ceea ce e greşit pentru că exact atunci ai cea mai mare nevoie de ea. Frigul are efect diuretic – probabil ai observat că urinezi mai des atunci când ai mâinile şi picioarele reci.
În plus, în această perioadă bem şi multe lichide cu rol diuretic – cafea, ceai verde – care înrăutăţesc problema. Dacă te alegi şi cu o răceală şi faci febră, ai încă un motiv să fii deshidratată.

Deshidratarea uşoară – care sunt simptomele

Dacă nu ai grijă să înlocuieşti apa pierdută prin urină, poţi să ajungi rapid la o deshidratare uşoară, care are simptome destul de vagi, astfel încât nici nu îţi dai seama exact care este problema.
Iată cum se manifestă deshidratarea uşoară:
• Ai gura uscată, nasul uscat – când observi asta te gândeşti imediat că aerul din birou sau casă e uscat. Poate fi vorba şi de asta, dar şi de faptul că nu bei destulă apă.
• Eşti obosită, somnoroasă – spre după-amiază, când simţi că nu mai ai energie, te gândeşti că doar o ciocolată te poate salva. De fapt, un pahar cu apă este la fel de bun.
• Ai dureri de cap – nu da vina neapărat pe monitorul calculatorului. Încearcă un pahar cu apă.
• Nu te poţi concentra – creierul are şi el nevoie de apă ca să funcţioneze la cote maxime.

• Te simţi uşor ameţită – în cazuri grave, persoanele deshidratate îţi pierd cunoştinţa.
• Urina este închisă la culoare şi ai usturimi când urinezi – aceste lucruri te fac să te gândeşti imediat la o infecţie urinară. De fapt, poţi fi doar deshidratată, caz în care urina devine prea concentrată şi acidă.
Dacă deshidratarea se menţine te alegi cu constipaţie, piele uscată şi oboseală persistentă.
Foto: Shutterstock

Vezi și: 10 alimente pe care să le consumi când ești deshidratat

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter