Sănătate: Învaţă să te hidratezi corect!

De Libertatea pentru femei, pe

Cât de important este consumul de lichide la început de primăvară, ce cantitate trebuie să bei pentru a avea un nivel optim în organism, dar şi care sunt semnele care îţi indică deshidratarea, îţi dezvăluie şi îţi explică medicul specialist.
Hidratarea organismului e importantă, indiferent de anotimp. Primăvara, odată cu creşterea temperaturilor, poate să apară şi bine-cunoscuta stare de astenie, iar o bună hidratare poate ajuta, pe lângă menţinerea stării de sănătate, şi la depăşirea acestei stări. De asemenea, toţi auzim că se recomandă consumul a 2 litri de apă pe zi.

Dar este corect ca toată lumea să ţină cont de acest sfat? Dr. Ciprian Constantin spune că „da”. În plus, intră în calcul lichidele nealcoolice diversificate, precum: ceai, supă, ciorbă, cafeaua de dimineaţă, lactate, iaurt, sosul din tocăniţă etc.

Totuşi, „aceasta e o recomandare adresată populaţiei sănătoase, iar categoriile speciale, cum ar fi pacienţii cu afecţiuni renale, cardiacii, bătrânii, copiii, trebuie să urmeze indicaţiile medicului pentru un sfat nutriţional adecvat. Pot însemna foarte mult 2 litri de apă pentru o persoană cu insuficienţă renală, aflată într-un program de dializă, sau pentru un pacient cu insuficienţă cardiacă, deoarece apa se adaugă celorlalte lichide şi se ajunge la un consum zilnic mai mare decât cei 2 litri”, explică medicul. Aşa că, mare atenţie!

Cele mai bune lichide

Apă plată, minerală, suc de fructe, ceai… Pe care e mai bine să le alegi? Doctorul declară că „nu există cel mai bun lichid pentru hidratare. Depinde de caz. Deshidratarea poate fi de mai multe tipuri şi identificarea ei se face numai de către medicul specializat. De obicei, apa rezolvă deshidratarea hipertonică (cea mai întâlnită), care este prezentă vara, când se pierde multă apă. Dacă deshidratarea e izotonică, atunci trebuie consumate soluţii bogate în ioni (Na, K etc.). Iar în cel de-al treilea caz, al deshidratării hipotonice, întâlnită mai ales la persoanele cu afecţiuni cardiace sau renale, apar adesea setea şi, paradoxal, edemele (umflarea picioarelor, mâinilor). Rehidratarea se face prin eliminarea surplusului de apă şi completarea rezervelor ionice ale organismului.

SEMNALELE DESHIDRATĂRII

Noţiunea de hidratare corectă are legătură cu starea de bine a organismului. Semnalele care îţi dau de înţeles că trebuie să iei măsuri în această privinţă sunt: apariţia unei stări de oboseală, cu tegumente uscate, cu senzaţie de ameţeală când te ridici în picioare, dar şi nuanţarea urinei într-o culoare galben închis-portocaliu.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter