Insolaţie sau toxiinfecţie alimentară? Cum faci diferenţa?

De Diana Zagrean, pe

Pe o vreme atât de călduroasă şi de frumoasă, nici n-ai zice că te pândesc atâtea pericole pentru sănătate. Ia-ţi câteva măsuri de prevedere, ca să fii sigură că nu-ţi distrugi vacanţa. Află cum faci diferenţa între insolaţie şi toxiinfecţie alimentară în vacanţă.
Temperatura depăşeşte în toată ţara 30°C, plajele sunt mai atrăgătoare ca niciodată, piscinele şi ştrandurile sunt deschise chiar şi noaptea, iar limonada de la gheaţă pare să fie fix ce ţi-a recomandat ţie doctorul, nu? Corect, dar parcă ar mai avea să-ţi dea câteva sfaturi. Ia fii atentă aici…

De ce faci insolaţie

Insolaţia nu are legătură cu expunerea la soare, ci cu temperatura mediului ambiant. Poţi face insolaţie atunci când petreci mult timp într-un mediu foarte cald şi umed, lucru care li se întâmplă în general bătrânilor şi bolnavilor cronici. Persoanele tinere şi sănătoase fac de obicei insolaţie atunci când depun un efort fizic intens într-un mediu foarte cald.
De fapt, insolaţia înseamnă creşterea temperaturii corporale peste un anumit prag, ceea ce declanşează o serie de simptome.

Cum îţi dai seama că ai insolaţie

Primele semne: transpiraţie excesivă, oboseală, sete intensă, crampe la stomac.
Dacă nu faci nimic, situaţia se agravează: dureri de cap, ameţeli uşoare, greaţă, piele rece şi umedă, crampe musculare.
Dacă nici acum nu te tratezi, pielea devine roşie, fierbinte şi uscată, apar vărsăturile, iar în ultimă fază se ajunge la stare de confuzie, respiraţie rapidă, puls accelerat şi pierderea cunoştinţei.

Cum se tratează insolaţia

De aceea, trebuie să iei măsuri de la primele semne de insolaţie, când „tratamentul” este simplu: bei apă sau o băutură pentru sportivi care conţine electroliţi şi neapărat te retragi într-un loc răcoros. Dacă e posibil faci un duş călduţ, iar dacă nu, poţi să-ţi pui comprese reci pe frunte.
Dacă s-a ajuns la ultimele faze ale insolaţiei, tratamentul trebuie aplicat de un medic care va folosi diverse metode pentru a scădea temperatura corpului.
Citeşte şi Sănătate: Top 4 produse pe care le consumi şi te omoară. Vezi ce să eviţi

Cât de periculoasă este insolaţia

Aparent o problemă banală pe plajă, insolaţia poate fi foarte periculoasă. Dacă nu iei măsuri de la primele simptome, temperatura corpului poate urca până la 40 de grade Celsius sau chiar peste, iar în câteva ore muşchii, rinichii, inima şi creierul pot fi grav afectate.

Deshidratarea, foarte periculoasă la insolaţie

Deshidratarea şi insolaţia merg mână-n mână, iar perioada concediilor este „perfectă” pentru a păţi aşa ceva, fiindcă exact atunci te plimbi mai mult, adesea prin soare, mai ales când vizitezi obiective turistice în aer liber. Ce se întâmplă: prin transpiraţia abundentă, pierzi, odată cu apa, şi o mulţime de minerale. Iar dacă nu mai ai suficientă apă în organism, pentru a răcori pielea prin transpiraţie, temperatura internă creşte accelerat.
Cum o eviţi: amestecă o sticlă de apă plată cu una de Gatorade sau altă băutură recomandată atleţilor şi consumă cam un litru de apă la fiecare două ore dacă lucrezi sau faci efort fizic în aer liber vara.
Semnale de alarmă: sete, oboseală, dureri de cap, ameţeli, stare de confuzie, chiar halucinaţii.
Cum se tratează: deshidratarea obişnuită dispare după un consum susţinut de lichide (la temperatura camerei): supă, ceai, băuturi cu electroliţi; în cazul insolaţiei însă e posibil să fie nevoie de hidratare pe cale intravenoasă, pentru a preveni probleme mai grave, cardiace şi renale.

Cum se previne insolaţia

Evident, trebuie să eviţi căldura extremă şi mai ales să eviţşi efortul fizic intens când afară e foarte cald. Dacă nu este posibil, ai grijă să bei apă suficientă şi din când în când fă pauze pentru a te retrage la umbră. De asemenea e important să nu consumi alcool şi să porţi haine subţiri.
Atenţie! E greşit să faci sport pe caniculă îmbrăcată gros în speranţa că vrei transpira şi vei slăbi. Într-adevăr, vei transpira intens, dar această transpiraţie nu se poate evapora din cauza hainelor grose şi astfel nu îşi îndeplineşte rolul, acela de a răci corpul.
Citeşte mai departe despre diferenţele dintre insolaţie şi toxiinfecţie alimentară, pe pagina următoare!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter