Sfaturi OMS pentru sărbătorile de iarnă. Ce ar trebui să facem

De Unica.ro, pe
Pentru că sărbătorile de iarnă se apropie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmit câteva sfaturi în vederea limitării răspândirii noului coronavirus în perioada care va urma. 

OMS a elaborat un ghid cu sfaturi cu privire la petrecerea sărbătorilor de iarnă în contextul pandemiei de coronavirus. Dat fiind faptul că toată lumea vrea să stea de Crăciun și Revelion cu familia sau prietenii, experții în sănătate avertizează că acest lucru ar putea crea o nouă criză la începutul anului 2021.

„În fiecare an avem în Europa o creștere masivă a adunărilor de oameni de toate vârstele, inclusiv în familii, grupuri religioase și grupuri de prieteni. Anul acesta, astfel de întâlniri aduc cu el un risc semnificativ de transmitere a Covid-19.

Citește și: Raed Arafat, despre sărbătorile în familie: „mergem în vizită cu mască, stăm foarte puțin și plecăm”

În ciuda progreselor fragile, ritmul de transmitere a coronavirusului în regiunea europeană rămâne răspândit și intens. Exista un risc semnificativ de revenire puternică a pandemiei în primele săptămâni și luni ale lui 2021 și este de datoria noastră să lucrăm împreună pentru a preveni acest lucru”, a transmis OMS.

În ceea ce privește petrecerile, întâlnirile, slujbele religioase și călătoriile, OMS recomandă comunităților să amâne sau să limiteze aceste evenimente, în funcție de rata de transmitere a virsului SARS-CoV-2, potrivit Digi24.

Sfaturi OMS pentru indivizi și comunități

Pentru ca sărbătorile de iarnă să se desfășoare în siguranță, întâlnirile, inclusiv cele cu familia sau alte persoane apropiate, ar trebui să aibă loc afară, spun experții.

„Întâlnirile ar trebui să aibă loc tot afară, dacă este posibil, iar participanții ar trebui să poarte măști și să menține distanța fizică. Dacă ele nu se pot petrece decât în spații închise, atunci limitarea numărului de participanți și asigurarea ventilației corespunzătoare sunt măsuri-cheie pentru reducerea riscului de infectare.

Citește și: Ce se va întâmpla în noaptea de Revelion. Raed Arafat a făcut anunțul

Purtarea măștii și distanțarea ar putea să fie incomode, mai ales în apropierea prietenilor sau rudelor, însă aceste decizii dificile trebuie luate pentru a îi proteja pe ei, pe noi și pe ceilalți membri ai comunității.”

OMS îi mai încurajează pe cei care călătoresc să urmeze și să respecte regulile adoptate de țările în care merg. De asemenea, unul dintre sfaturi este să se evite mijloacele de transport aglomerate.

Sfaturi OMS pentru autorități

Pentru că, în general, stațiunile de schi sunt arhipline în preajma sărbătorilor de iarnă, OMS le recomandă autorităților să fie ia toate măsurile necesare pentru a nu se produce aglomerație, în special în spațiile închise.

„În Europa sunt peste 1000 de stațiuni de schi. La 11 luni de la începutul pandemiei, știm că stațiunile de schi au jucat un rol semnificativ în accentuarea pandemiei peste tot de-a lungul Europei, iar întâlnirile sociale au reprezentat cheia acestei accentuări în timpul și după vară.

Citește online gratuit numărul de ianuarie al revistei Unica

Schiatul efectiv nu răspândește coronavirusul, însă stațiunile arhipline cu turiști o pot face. În timpul sărbătorilor ce urmează să vină, OMS recomandă țărilor să analizeze cu atenție cum pot adapta mai bine activitățile de sezon pentru a elimina posibilitatea aglomerării, mai ales în spații închise”, a mai menționat Organizația Mondială a Sănătății.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter