Sfaturi pentru o dietă sănătoasă

De Erika Chivu, pe

Află ce alimente pot fi consumate zilnic sau săptămânal şi care trebuie excluse complet de cei care vor o dietă corectă! Profesorul Mencinicopschi explică şi diferenţa între…
… alimentul biologic şi cel cultural.

Mâncarea noastră este profund influenţată de transformările care au loc între momentul când este culeasă din natură şi momentul în care ajunge în farfurie, ne avertizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directul Institutului de Cercetari Alimentare.

Cu bunicii la supermarket

Ceea ce mâncăm astăzi nu mai are legătură cu alimentele adevărate care se consumau cu ani în urmă, când bolile de inimă, diabetul şi obezitatea erau boli rare ce afectau doar bătrânii. Ca să ne convingem singuri, prof. Mencinicopschi ne recomandă să ne ducem cu un bunic la supermarket şi să numărăm câte alimente recunoaşte acesta.

Pentru a avea o alimentaţie sănătoasă ar trebui să consumăm doar acele mâncăruri pe care bunicii noştri le-ar recunoaşte, crede profesorul.

El mai spune că am început să ne pierdem tradiţiile alimentare, ceea ce este foarte grav. Alimentul are o dimensiune culturală, o dimensiune morală, el defineşte o etnie. Din păcate, am ajuns să împrumutăm dieta vestică, dietă care este cel mai aspru criticată chiar de americani.

Una dintre caracteristicile acestei diete greşite este aceea că nu face diferenţa între alimentele biologice şi cele culturale.

Alimentele biologice sunt cele pe care le consumă toate speciile de animale, sunt acele alimente care pot fi găsite în natură şi consumate ca atare. Ca exemplu, dr. Mencinicopschi menţioneaza fructele pe care le putem culege din copaci şi consuma imediat.

Omul este singura specie care consumă şi alimente culturale, adica cele care nu pot fi găsite în mediul înconjurător.  „N-o să găsim niciodată în pom vreun croissant sau prin pământ un mezel”, spune profesorul care ne recomandă o dietă bazată pe alimente biologice.

Printre sfaturile dr. Mencinicopschi se mai numără acela de a respecta piramida alimentară, care trebuie integrată într-un stil de viaţă corect, ce mai include multă mişcare şi un consum suficient de lichide, de 1,5-2 litri pe zi.

Recomandări pentru o viaţă sănătoasă

În vârful piramidei se află alimentele care trebuie evitate sau chiar excluse din alimentaţie: dulciuri rafinate, băuturi carbogazoase, zaharuri.
 
„Ocazional puteţi consuma carne roşie, mai ales dacă este obţinută în sistem ecologic sau de la animale sălbatice”, a mai spus doctorul. Tot ocazional este indicat şi untul, dar cine nu poate renunţa la el, are voie să mănânce câte puţin în fiecare zi. „Untul este o grăsime sănăoasă dacă consumăm 20 de grame pe zi”, spune profesorul.

Cei cărora le place untul îl pot consuma fără grijă dimineaţa. „Fiziologia digestiei şi metabolismul nostru este în aşa fel dimineaţa încât untul nu ne îngraşă, se digeră foarte bine şi se asimilează foarte bine.”

Tot în cantităţi mici, câte cinci grame pe zi, se consumă şi sarea. Dintre componentele acesteia, cel periculos este sodiul, principalul factor al hipertensiunii arteriale.

Prof. Menicinicopschi ne avertizează că sodiul se găseşte în alimentele procesate şi sub formă de aditivi, de exemplu glutamat monosodiu sau fosfaţi de sodiu. Chiar dacă avem impresia că nu mâncăm „sarat” se poate aduna foarte mult sodiu pe zi când, de fapt, nu ar trebui să depăşim câte două grame.

De câteva ori pe săptămână este indicat să consumăm carne de pasăre, câte 150 de grame de două ori pe săptămână, peşte tot de două ori şi ouă, între doua şi cinci pe săptămână.

Directorul Institutului de Cercetari Alimentare ne recomandă să mâcăm zilnic 250 grame de cereale integrale, cinci porţii de legume şi fructe, 100 grame de leguminoase, 50 grame de caşcaval sau telemea, dar şi 100 grame de lactate probiotice, adică produse din lapte proaspăt, fermentat.
 
Bineînţeles că din această listă nu pot lipsi grăsimile şi uleiurile sănătoase, netratate termic din care ar trebui să mâncăm câte 50 grame pe zi. „Pe primul loc se află uleiul de măsline extravirgin, obţinut numai prin procedee mecanice, la rece” a spus profesorul Mencinicopschi cu ocaza unei conferinţe organizată de Danone.

Totuşi, doctorul ne atrage atenţia că uleiul de măsline este cel mai falsificat din lume, deci trebuie să-l alegem cu atenţie. Pentru prăjit, este recomandat uleiul de măsline rafinat, pentru că dacă îl folosim pe cel extravirgin, care este şi foarte scump, vitaminele şi antioxidanţii din el sunt, oricum, distruse.

O altă soluţie este uleiul de palmier care are punctul de fumegare foarte înalt. Alte uleiuri se descompun la temperaturi mici şi generează substanţe cancerigene.

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter