5 semne că trebuie să mergi la ginecolog

De Erika Chivu, pe

Pe lângă vizita perioadică pe care ar trebui să o faci ginecologului, este indicat să mergi la control şi în alte situaţii. Află când trebuie să mergi la ginecolog!

Schimbări ale menstruaţiei

Menstruaţia prea abundentă sau care durează mai mult ca de obicei este un semn că trebuie să mergi la ginecolog. La fel şi dacă menstruaţia întârzie, lipseşte sau vine mai devreme decât te-ai fi aşteptat. Crampele abdominale sunt normale la menstruaţie, dar e bine să consulţi ginecologul dacă devin atât de puternice încât nu-ţi poţi desfăşura activităţile zilnice.
Află posibilele motive pentru care ai ciclul neregulat.

Sângerări şi dureri pelvine în afara menstruaţiei

În afara menstruaţiei, durerile pelvine sunt un semn clar că ar trebui să mergi cel puţin la medicul de familiei, urmând ca el să te îndrume către ginecolog sau alt specialist. Durerile în abdomenul inferior pot veni de la un chist ovarian, boala inflamatorie pelvină, un fibrom uterin sau alte afecţiuni ginecologie.
Sângerările în afara menstrei pot fi semn de sarcină, dezechilibre hormonale, infecţii etc. Foarte important este să ajungi la ginecolog dacă ai sângerări vaginale după menopauză. Află ce afecţiuni provoacă durerile pelvine!

Simptome vaginale

Mâncărimile şi usturimile vaginale, durerile la contactul sexual, scurgerile cu consistenţă, miros sau culoare schimbată, toate acestea sunt semne că ceva este în neregulă. Ar putea fi vorba de o infecţie cu transmitere sexuală, o vaginoză bacteriană sau candidoză.

Citeşte care sunt cauzele şi tratamentul mâncărimilor vaginale!

Bănuieşti că ai luat o boală cu transmitere sexuală

Chiar dacă nu ai simptome specifice, trebuie să mergi la ginecolog dacă crezi că ai fi putut lua o infecţie cu transmitere sexuală, de pildă ai aflat că un partener sexual suferă de gonoree, chlamydia sau o altă boala asemănătoare.

Vizitează-ţi ginecologul şi dacă ai avut un contact sexual neprotejat cu o persoană necunoscută. Este bine să tratezi bolile cu transmitere sexuală înainte să apară complicaţii.

Simptome ale sânilor

Tot ginecologului trebuie să te adresezi dacă observi schimbări la nivelul sânilor: secreţii, noduli, umflături. Acestea pot fi semnul unei dereglari hormonale sau al unei modificări maligne.

De asemenea, vizita la ginecolog este necesară dacă plănuieşti să rămâi însărcinată.  

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter