Ce să mănânci dacă suferi de constipație. 10 alimente utile

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 20 ianuarie 2023, 11:22

Balonarea și durerile de stomac sunt cele mai frecvente simptome dacă suferi de constipație. Nu este deloc o problemă trecătoare, așa cum cred cei mai mulți dintre noi. Constipația este consecința unui regim alimentar greșit și a meselor luate pe fugă.

Cuprins

Stăm ore întregi la birou, mâncăm când apucăm, ne mulțumim cu preparate de patiserie sau fast food care au un aport nutrițional foarte scăzut și, poate, mulți dintre noi nici nu știm să ne hidratăm corect. Dacă te recunoști în acest tablou, probabil deja suferi de constipație și ai mari probleme cu balonarea și crampele abdominale după fiecare masă.

Cum îți dai seama că suferi de constipație

Constipația este una dintre cele mai frecvente probleme digestive, mult mai des întâlnită decât diareea sau crampele abdominale. Constipația se instalează în timp din cauza unui regim de viață dezechilibrat, din cauza seentarismului și a deshidratării.

Dacă ai scaun din ce în ce mai rar și mai uscat, dacă ești tot mai balonată după fiecare masă, dar mergi la toaletă abia la trei sau patru zile, atunci poți fi sigură că suferi de constipație.

În mod cert, această afecțiune este însoțită și de alte probleme digestive, de aceea ar fi bine să soliciți sfatul medicului de familie și să faci analize medicale în acest sens.

Prevenire, tratament, complicații

În fazele incipiente, constipația nu dă dureri și nici nu îți stânjenește prea mult stilul de viață. Nici nu este nevoie de un tratament anume, ci doar de un regim alimentar adecvat, cu multe lichide, cu multe fibre din legume și fructe proaspete.

În fazele cronice, constipația necesită un tratament de durată, cu laxative, ceaiuri sau cărbuni medicinali, după recomandarea medicului. Această problemă digestivă trebuie tratată corect cât mai curând, pentru că poate avea complicații dureroase grave.

Constipația îți poate afecta pe termen lung calitatea vieții. Ai un disconfort zilnic, ești balonată, ceea ce nu este deloc plăcut în spațiile publice și la serviciu, ai dureri de stomac și o stare de nervozitate continuă.

Pe termen lung, din cauza constipației pot apărea fisuri anale, hemoroizi, sângerări, dureri zilnice și chiar cancer de colon în condiții extreme. De aceea, este mult mai bine să previi constipația printr-un regim de viață echilibrat și sănătos și mai jos poți citi o listă cu cele mai bune alimente recomandate dacă suferi de constipație.

Alimentele care previn constipația

Regimul tău alimentar trebuie să se schimbe radical, dacă suferi de constipație. Consumă cât mai puține cărnuri, mezeluri și produse pe bază de aluaturi. Adoptă preparatele lichide, iaurturile, fructele și legumele crude, uleiul de măsline și pastele integrale.

Supele de legume

Supele și ciorbele trebuie să facă parte din meniul tău zilnic. De preferat sunt supele și ciorbele din legume, mai puțin cele din carne. Acestea sunt hrănitoare, îți completează necesarul de lichide și îți oferă un aport ridicat de săruri minerale și vitamine esențiale din legume.

Lactatele: iaurt, kefir și sana

Evită brânzeturile, dar consumă odată la două zile iaurt sau kefir, care conțin probiotice și ajută la refacerea florei intestinale. Constipația este și o cauză a unui dezechilibru de floră, multe dintre bacteriile și microrganismele bune care ajută digestia nemaifiind active.

Leguminoasele

Evită cantitățile mari de carne. Ar fi bine să consumi doar carne slabă de pui și de pește și numai odată la trei zile. În schimb, consumă zilnic leguminoase sățioase și pline de fibre, care pot înlocui carnea. Sunt recomandate preparatele simple cu fasole, mazăre sau linte. Fasolea este bogată în fibre care ajută digestia și accelerează tranzitul intestinal.

Măslinele și uleiul de măsline

Uleiul de măsline este un foarte bun laxativ. Pregătește cât mai des salate din crudități precum morcovi, varză, broccoli, țelină, mere, ardei și roșii și adaugă ulei de măsline. De asemenea, înlocuiește gustările crocante cu măsline, pentru că și ele te vor ajuta să ai o digestie mai sănătoasă.

Cele mai bune fructe când suferi de constipație

Prunele

Dacă este toamnă și găsești în piețe prune dulci și bine coapte, mănâncă aceste fructe cel puțin o dată pe zi, până când simți că se reglează scaunul intestinal. Prunele sunt recunoscute pentru efectele lor laxative, mai ales împreună cu un pahar de iaurt.

Merele

Dincolo de aportul de fibre pe care îl au merele, ele sunt suculente și pline de vitamine și te ajută să renunțp la diverse alte gustări precum biscuiții, napolitanele sau gogoșile. Merele te ajută să trăiești mai sănătos și să ai o digestie brici.  

Perele

La fel de bune pentru digestie precum merele, perele sunt bogate în fibre, vitamine, aminoacizi și suc delicios și aromat. În special pentru femei, perele sunt indicate pentru sănătatea stomacului, a colonului și a uterului.

Kiwi

Chiar dacă sunt acrișoare, fructele de kiwi ajută digestia nu doar prin sucul și fibrele pe care le conțin, ci și printr-o enzimă numită actinidină care stimulează peristaltismul, adică tranzitul bolului intestinal către stomac și colon.

Strugurii

Consumă struguri buni, dulci și plini de suc. Mustul dulce este și el indicat în caz de constipație, consumat cu moderație zilnic, înainte să intre în fermentație. Iar strugurii sunt recomandați de fapt nu doar pentru sucul lor bun, ci mai ales pentru coaja care conține fibre și enzime care ajută digestia.

Pastele din grâu dur

Preparatele pe bază de paste de bună calitate, din grâu dur, sunt recomandate în caz de constipație. Ele sunt bogate în fibre care grăbesc eliminarea scaunului. Dar se recomandă ca pastele să fie consumate după supă, după iaurturi sau împreună cu salate din legume suculente. Poți găti paste cu sos, tagliatele și spaghete cu ulei de măsline, cu legume, cu sos de iaurt sau de roșii. Evită pe cât posibil combinația de paste cu carne.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter