Scandal de proporții: un ginecolog este tatăl biologic a cel puțin 21 de copii ai căror mame au apelat la tratamentele lui de fertilitate

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 03 februarie 2022, 10:27

Un medic ginecolog a folosit propria spermă în cel puțin 21 de tratamente de fertilitate, după cum arată o investigație The Guardian.

Este vorba despre Jos Beek, un medic ginecolog din Olanda, specializat în tratamente de fertilitate. El a lucrat la spitalul Elisabeth din Leiderdorp, acum parte din spitalul Alrijne, între anii 1973 și 1998, și a murit în anul 2019.

Scandalul a izbucnit atunci când Fiom, o organizație care se ocupă cu descoperirea părinților biologici ai celor care s-au născut în urma unei donații anonime, au observat o potrivire ADN între medicul ginecolog și 21 de copii ai căror mame s-au tratat la clinica lui între anii 1973 și 1986.

Peter Jue, membru al consiliului administrativ al spitalului, a afirmat că nu este exclus ca Beek să fie tatăl natural al chiar mai multor copii decât cei 21 identificați de Fiom. „Suntem șocați”, a spus el, citat de Digi24. „Această [dezvăluire] are, bineînțeles, un impact semnificativ asupra părinților și al copiilor afectați”.

Citește și: Studiu: expunerea la o singură picătură de secreție nazală este suficientă pentru infectarea cu coronavirus

Citește și: Testul revoluționar care ar putea detecta riscul de a dezvolta patru tipuri de cancer la femei

Citește și: Cele mai bune sfaturi de gestionare a anxietății, de la un psihoterapeut francez

Citește și: Avertisment OMS: pandemia a creat un „munte” de deșeuri medicale periculoase

Jue a mai adăugat: „Am intrat imediat într-o conversație cu copiii și parinții care și-au dorit stea de vorbă și le-am promis că au parte de cooperarea noastră. Suntem conștienți de situația în care se găsesc și vrem să facem tot ce putem pentru a-i informa. Felul în care s-a purtat acest doctor la vremea sa este inacceptabil”.

Cazul acesta nu este unul singular însă. Beek este al treilea doctor specializat în infertilitate din Olanda care a fost descoperit că și-a folosit sperma în tratamentele de fertilitate pe care le oferea. Unul dintre ei a fost doctorul Jan Karbaat, care este tatăl biologic a 49 de copii din tratamente de fertilitate.

„În perioada în care a lucrat doctorul [Beek], nu era aproape nicio regulă cu privire la programele de fertilitate”, a spus Jue. „Domeniul era încă în dezvoltare. Vrem să accentuăm faptul că situația este complet diferită acum. Folosim protocoale naționale și lucrăm cu atenție și consecvență. Metoda de lucru este supusă în mod regulat auditului”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter