Durerile în zona cefei, mai frecvente la femei decât la bărbați – iată de ce!

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 09 aprilie 2021, 12:14
Senzația de gât înțepenit nu este o noutate pentru nimeni - dar dacă este o constantă în viața ta, motivul din spatele ei ar putea fi ceva mai complex decât ai crede.

Alexandru Ilie, fizioterapeut și co-fondator al primei platforme de fizioterapie asistată online din România, restartix.ro, ne-a spus mai multe despre afecțiunile frecvent întâlnite la nivelul coloanei.

Durerile în zona cefei, mai frecvente la femei decât la bărbați - iată de ce!

Alexandru Ilie

Cu siguranță ți s-a întâmplat să stai cu telefonul în mână sau în fața laptopului și să simți că pur și simplu gâtul tău este ”înțepenit”. În curând, o durere continuă pune stăpânire pe zona cefei și nicio mișcare nu pare să o amelioreze. Același lucru i s-a întâmplat și mamei tale…și surorii…și prietenei. „Am îmbătrânit!”, îți vei spune. „Este normal să mă doară!”. Dar de ce să nu îmbătrânești frumos? Înaintarea în vârstă nu trebuie să însemne durere.

Cea mai frecventă patologie prezentă la nivelul coloanei cervicale este spondiloza cervicală, iar aceasta are o incidență mult mai mare asupra femeilor. Explicația medicală pentru care femeile sunt afectate într-un număr mult mai mare decât bărbații este oferită de dezechilibrele hormonale instalate odată cu începerea menopauzei.

Citește și: Cum să ai un abdomen plat după sarcină cu ajutorul abdominoplastiei

Citește și: Cori Grămescu, secretele unui plan de antrenament executat corect în confortul casei

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre antrenamentele neuronale, folosite de manageri de top și de persoane cu autism

Citește și: Pacienții vindecați de COVID-19 cu sechele au nevoie de recuperare, dar nu mai sunt locuri

Un  studiu realizat în China pe un eșantion de 1566 de femei și 1382 de bărbați vine și susține ideea influențelor hormonale asupra degenerescenței discale. Există date suficiente care demonstrează că deficitul de estrogen care vine odată cu instalarea menopauzei este direct implicat în procesul de degenerare a discurilor intervertebrale. De asemenea, s-a observat reducerea simptomatologiei, cu creșterea înălțimii discului intervertebal, deci refacerea acestuia, cu ajutorul terapiei hormonale.

Cele mai dramatice modificări degenerative s-au constatat a se instala în primii 15 ani de la instalarea menopauzei.

Estradiolul și progesteronul lucrează împreună pentru formarea și remodelarea țesutului osos. Estradiolul facilitează absorbția intestinală a calciului și împiedică distrugerea celulelor osoase. Studii în vitro arată că progesteronul reușește să stimuleze diferențierea osteoblastelor – formarea de celule osoase noi, astfel că în momentul ovulației, densitate minerală osoasă este la cel mai înalt nivel. În perioada de premenopauză, modificările hormonale (scăderea nivelului de progesteron, estrogen și estradiol) determină scăderea densității osoase. Demineralizarea osoasă apare atunci când numărul osteoclastelor (celule ce distrug țesutului osos pe măsura formării altuia) depășește numărul osteoblastelor (celule formatoare de os).

Ok. Am înțeles ce se întâmplă cu organismul meu, dar care este soluția pentru toate acestea?

Restabilirea unui nivel hormonal optim este aproape imposibilă pe cale naturală, însă prevenirea și tratarea afecțiunilor ce derivă din dezechilibrele hormonale este accesibilă tuturor.

Cheia către o coloană cervicală sănătoasă, fără dureri, este echilibrarea musculară prin exercițiul fizic terapeutic. O musculatură dezvoltată optim va reuși să reducă stresul mecanic la care este supusă structura osoasă, demineralizate și tot prin creșterea forței musculare locale poți decomprima coloana, reducând astfel simptomatologia specifică. Pentru cele mai bune rezultate, este important ca exercițiile pe care le alegi să fie executate corect și adaptate nevoilor tale, cu ajutorul unui specialist.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter