Sănătate: De ce suplimente ai nevoie în funcţie de vârstă?

De Libertatea pentru femei, pe

La fiecare vârstă, ai nevoie de anumite substanțe nutritive, în funcție de transformările prin care trece corpul tău. Află care sunt alimentele care nu ar trebui să-ți lipsească din dietă și ce suplimente ar fi indicate pentru tine.
La tinerețe poți avea carențe de fier, iar în perioada menopauzei trebuie să ai grijă să consumi suficient calciu. Sunt doar două exemple despre cum vârsta ar trebui să-ți influențeze alegerile alimentare și pe cele ale suplimentelor pe care le iei.

► LA 20-30 DE ANI

Femeile tinere care au menstruații abundente suferă, de obicei, de anemie provocată de lipsa de fier. Semne ale acestei carențe pot fi oboseala cronică și căderea neobișnuită a părului. Pentru a recupera pierderile, trebuie să consumi carne, cereale integrale și legume verzi. Pe lângă acestea, vitamina C ajută la asimilarea fierului. De exemplu, combinația de friptură cu salată ar fi indicată. Bineînțeles, există preparate care conțin fier, dar care se iau doar la sfatul medicului.

► LA 40 DE ANI

La această vârstă, multe femei au probleme cu somnul și suferă de stres. Pentru o viață cât mai liniștită, poți lua passiflora, valeriană sau roiniță sub formă de comprimate, tincturi sau ceaiuri. Totodată, trebuie să iei suplimente de calciu pentru prevenirea osteoporozei. O sursă bună sunt produsele lactate, tofu, spanac și broccoli. Pentru fixarea calciului este importantă vitamina D. Mai ales acum, vara, poți beneficia de ea prin simpla expunere la soare.

► LA 50 DE ANI

Este important ca, de la această vârstă, să îți protejezi inima. Dacă nu poți introduce în meniul tău doi-trei căței de usturoi, zilnic, poți lua capsule cu extract de usturoi, pentru a fluidifica sângele și a preveni complicațiile cardiace pe care le poate da hipertensiunea arterială. Pentru un aport de grăsimi bune Omega 3, este necesar să mănânci cel puțin o dată pe săptămână pește. Redu consumul de sare și înlocuiește-o cu mirodenii și verdețuri. Pentru a ajuta circulația, dar și activitatea cerebrală, ginko biloba este de mare ajutor. Simptomele menopauzei pot fi combătute cu ajutorul fitoestrogenilor, hormoni naturali care se găsesc în soia, cereale integrale, semințe de dovleac și floarea-soarelui, fructe, fasole și plante înrudite, ulei de măsline, ceapă și usturoi.

► DUPĂ 60 DE ANI

Absorbția de vitamine și minerale nu mai este atât de eficientă, așa că ar fi bine să apelezi la suplimente. Ai nevoie mai ales de vitaminele B12 și C, care stimulează imunitatea și ajută la vindecarea rănilor și a fracturilor. Pentru a avea un sistem imunitar puternic, poți lua și echinaceea. Nu uita să consumi suficiente lichide, pentru că, altfel, poți suferi de deshidratare, constipație și poți avea un risc sporit de a face infecții urinare.

DACĂ ÎŢI DOREŞTI SĂ DEVII MAMĂ

Femeile care își doresc să devină mame ar trebui să aibă un aport sporit de acid folic (vitamina B9). Cantități importante se găsesc în roșii, cereale integrale, ouă și cartofi, dar, dacă ai un deficit, cel mai bine îl asimilezi luat pe cale medicamentoasă. Ar fi indicată o cură cu două luni înainte de concepție și în primele douăsprezece săptămâni de sarcină. Este recomandat să ai un aport de 400 micrograme pe zi. Și vitamina E poate îmbunătăți fertilitatea. Se găsește în germeni de grâu, soia, porumb, nuci și uleiuri vegetale.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter