Vulcanii noroioși, o provocare să descoperi un peisaj selenar

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Marți, 10 ianuarie 2023, 16:58

Loc unic în România și fenomen rar întâlnit prin lume, Vulcanii noroioși de la Berca din județul Buzău trebuie vizitați măcar o dată în viață. Dar dacă ai ajuns o dată, sigur te vei întoarce la Vulcanii noroioși să vezi cum s-a mai schimbat peisajul desprins parcă de pe Lună.

 

Cuprins


Pământul bolborosește la foc mocnit pe platourile de la Pâclele Mari și Pâclele Mici. Aici se nasc vulcanii noroioși, din gaze reci, care urcă molcom la suprafață și dau naștere la conuri și cratere mereu în schimbare. Azi, un mic vulcan sforăie harnic, mâine poate fi adormit, iar gazele își găsesc drum la suprafață prin alte cratere uscate. Șuvoaiele de noroi sunt mereu noi și altele.

Nimic nu crește în zonele stăpânite de vulcanii noroioși. Nicio plantă, oricât ar fi de rezistentă nu poate prinde rădăcini prin aceste locuri unde peisajul este mereu în schimbare. Frumusețea lui stranie, aridă și brăzdată mici cratere amintește cumva de pozele cele mai reușite ale peisajului selenar. Este unul dintre cele mai stranii și frumoase locuri de vizitat din România, care nu ascunde doar o minune geologică, ci și povești de demult.

Căpcăunii din dealul pâclelor

Vulcanii noroioși, o provocare să descoperi un peisaj selenar

Localnicii știu o legendă veche despre aceste locuri mănoase, unde creșteau cele mai frumoase vite și cea mai bună iarbă de pășunat. Dar în vremurile de demult, erau și căpcăuni pe aceste meleaguri care le furau oamenilor vitele și le distrugeau câmpurile.

Câțiva flăcăi viteji s-au adunat la sfat și au pornit cu război împotriva căpcăunilor. Și au avut mult curaj și mare noroc de i-au învins, prinzându-i în capcane săpate adânc în pământ. Acolo i-au zidit pe căpcăuni, dar de atunci răsuflarea lor rece a străbătut prin deal, zvârlind afară cu noroi și gaze. Așa au apărut vulcanii noroioși, din răzbunarea căpcăunilor care nu dorm nici o clipă, iar dealurile păclelor s-au pustiit și nimic nu a mai prins rădăcini prin locurile blestemate.

Frumoasă și deosebit de plastică este și descrierea lui Alexandru Odobescu în ”Pseudokinegetikos” care scria astfel despre vulcanii de gaze și noroi: „Dacă nu știți și n-ați văzut, să vă spun eu că acolo și-a așezat necuratul cazanele cu smoală clocotită; pe sub pământ gâlgăie și fierbe glodul noroios, mai rece ca gheața, mai negru ca ceața, apoi, pe guri căscate prin tot ocolul acestei văi fără de scursoare, țâșnește tina în sus, când de-o șchioapă, când de-o palmă, când de-un stânjen și mai mult; la fiecare gură împrejur s-a durat mușuroi și balele cătrănite pe care Ucigă-l Toaca le scuipă din văgăune, se scurg năclăite de-a lungul movilițelor, se adună în nămol, se usucă în vânt, se crapă de soare și aștern tot fundul văii cu o humă sură și jilavă, pe care nu se prinde, Doamne ferește, troscot ori ciulini”.

Vulcanii noroioși, un spectacol al naturii

Vulcanii noroioși, o provocare să descoperi un peisaj selenar

Nu degeaba poartă numele vulcanii noroioși, pentru că ei se comportă întocmai precum vulcanii. În interiorul lor au loc aceleași fenomene care duc la formarea vulcanilor masivi de magmă incandescentă. Gazele se ridică de la adâncimi de peste 3000 de metri și antrenează în drumul lor spre suprafață apele subterane și nămol din straturile mai moi de argilă.

Unele cratere sunt active luni de zile, altele trăiesc doar câteva ore sau zile. Erupțiile sunt intermitente și depind de cantitatea de apă din sol. Unii vulcani aruncă noroi la câteva degete înălțime, alții la jumătate de metru, iar dacă ești cu adevărat norocos poți să prinzi erupții spectaculoase până la șase metri înălțime.

Unde mai pot fi găsiți vulcanii noroioși

Vulcanii noroioși, o provocare să descoperi un peisaj selenar

conuri de noroi la vulcanii noroioși

În județul Buzău, lângă Berca, sunt cele mai întinse zone stăpânite de vulcanii noroioși, dar acestea nu sunt singurele din județ. Mici cratere cu gaze mai apar și la Beciu, purtând numele de Pâclele de la Beciu. Aici se poate ajunge pe un drum de 4 km pornind de la Pâclele Mari, pe jos sau cu o mașină de teren. Tot în apropiere de Berca mai există un loc unde se manifestă un fenomen similar, numit Fierbătoarele de la Berca.

Vulcanii noroioși sunt destul de rari în Europa și fenomene similare sunt întâlnite doar în Italia și în Azerbaidjan. Cei mai mulți, aproape 1000, se întâlnesc în America și în Asia.

Ce mai poți vizita în apropiere de Vulcanii noroioși de la Berca

Focul viu din comuna Lopătari, emanații neîntrerupte de gaze aprinse de razele soarelui sau de turiștii care ajung în zonă, dar este vreme ploioasă. Aria în care se manifestă emanațiile de gaze este aproximativ cât o cameră de bloc. La Focul viu se ajunge pe un drum neasfaltat de 7 km din comuna Lopătari, azi existând în zonă și indicatoare care te ajută.

Trovanții sau Babele de la Ulmet, formațiuni stâncoase erodate de vânt și zăpezi, cu forme curioase, asemănătoare Babelor din Bucegi.

Biserica rupestră de la Aluniș, singura biserică din țară săpată în munte unde au loc slujbe religioase în mod regulat.

Schiturile rupestre de la Bozioru, accesibile din satul Nucu, pe un traseu de munte de câteva ore. Aici poți vizita Chilia lui Dionisie, Bisericuța lui Iosif, ruinele de la Agatonul Vechi și Agatonul Nou precum și alte stânci și grote care au slujit drept lăcașul de rugăciune la începuturile creștinismului.

În apropiere de Năieni, se poate face un traseu care cuprinde Chilia Pustnicului Ambrozie venit de la muntele Athos (decedat în 1980), Biserica dintr-o Piatră, Necropola Tracică, Tabăra de Sculptură şi Satul Dacic.

Lacul Mocearu, aflat în inima unei păduri, la 10 km de centrul comunei Lopătari, este un lac de apă dulce, cu o întindere de 300 metri pătrați. Este știut mai mult de localnici care vin aici să pescuiască și să se bucure de liniștea zonei.

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter