Cheile Turzii, un loc de care te îndrăgostești la prima vedere

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 14 octombrie 2022, 10:29
Cheile Turzii oferă un peisaj de o rară sălbăticie: stânci înalte și abrupte, creste ascuțite sau turnuri de piatră. Traseul prin Cheile Turzii, îmbunătățit cu punți de lemn, te duce spre peșteri și arcade, căderi de apă și peisaje pitorești.

Cuprins


Aflate la numai 6 km de Turda, în județul Cluj, Cheile Turzii reprezintă o arie protejată deosebit de frumoasă, de-a lungul râului Hășdate și unul dintre cele mai spectaculoase locuri de vizitat în România.

Cheile Turzii, un loc de care te îndrăgostești la prima vedere

Cheile nu sunt lungi, având o lungime de numai 1650 de metri, dar pe alocuri pereții munților se ridică și la 250 de metri înălțime. Versantul drept al Cheilor se numeste “Dealul Bisericii”, versantul stâng se numește “Dealul Sudului”, dar ele formează cea mai frumoasă arie din Munții Trascăului.

Peisajul este spectaculos, cu numeroase stânci sculptate de ape și vânturi, cu vâlcele pietroase și arcade de piatră, colorate de verdele pădurii și de numeroase flori de munte care sunt aici ocrotite de lege. Pasionații de științe naturale pot urmări în aceste chei specii de plante sau animale rare, precum usturoiul sălbatic, acvila de stâncă, șogârțul de baltă, tisa, scorușul, garofița albă sau mica pasăre denumită sugestiv fluturașul de stâncă.

Poteca turistică în Cheile Turzii

Cheile Turzii, un loc de care te îndrăgostești la prima vedere

Traseul prin chei a fost îmbunătățit cu punți de lemn care traversează apele repezi ale râului Hășdate. Poteca turistică te duce spre peșteri și căderi de apă minunate sau te ajută să urci pe înălțimile munților Trascău pentru a admira peisajele pitorești din jur.

Dacă intri în chei din satul Petreștii de jos, poteca te poartă pe lângă apă, pe malul stâng al văii, până la prima punte numită Podul Peșterilor. De aici se continuă când mai lină, când abruptă, trecând peste puntea de la Mijlocul Cheii, apoi peste podul Vizuina spălată și la urmă peste puntea Portița Cheilor, până la cabană.

Obiective și peșteri de vizitat în Cheile Turzii

Traseul prin Cheile Turzii poate fi relaxant, dar și dificil, în funcție de locurile pe care vrei să le explorezi. Aici se întâlnesc aproximativ 50 de peșteri, dar și arcade de peșteri prăbușite sau firide întunecoase.

Peșterile sunt puțin adânci și nu depășesc 10 sau 20 de metri adâncime. Doar cea mai mare ajunge la 123 de metri și anume peștera Cetățeaua Mare. Acestei peșteri i se mai spune și peștera lui Balica pentru că aici se presupune că s-a ascuns haiducul Nechita Balica din Petrești în timpul unei revolte împotriva soldaților austrieci.

În rezervație mai pot fi vizitate Peștera Călăstur, Peștera Liliecilor, Peștera cuptorului și Grota lui Hill.

Trasee în rezervația Turzii

Cheile Turzii, un loc de care te îndrăgostești la prima vedere

Au fost amenajate și marcate 10 trasee în aceste chei, unele ușoare, de străbătut la orice vârstă, altele mai dificile, pentru turiștii amatori de adrenalină. Spre exemplu, traseul cu dungă galbenă Izvorul Popii – Valea Arineilor – Cascada Ciucaș este un traseu de 2,5 kilometri și de dificultate medie.

Se poate face circuitul crestelor, un traseu dificil, spectaculos și care durează aproximativ 5 ore. Sau se poate merge pe traseul Cheile Turzii – Cheile Turului – Tureni, traseu de 10 km care se parcurge în 4 ore.

În aceste chei, alpiniștii găsesc numeroase locuri bune de cățărare, datorită pereților abrupți de stâncă, iar de pe înălțimi se poate zbura cu parapanta, dar numai sportivii cu experiență.

Vestigii antice din perioada romană în Cheile Turzii

În punctul „Piatra Tăiată“ (monument istoric situat în apropiere de „Izvorul Romanilor”; coordonatele izvorului: 46°35’28″N 23°42’41″E) se afla în perioada romană principala carieră a orașului și a castrului roman Potaissa.

În secolul al XIX-lea, când urmele exploatărilor romane mai erau vizibile, s-au făcut observații detaliate privind tehnicile de desprindere a blocurilor de calcar și de avansare în masiv. Din carieră a fost transportată la biserica din satul învecinat Cheia o coloană înaltă de 1,5 m și cu diametrul de 0,34 m.

În carieră și în împrejurimile sale s-au descoperit țigle, chei, opaițe, fragmente ceramice și mai multe monede (o tetradrahmă, un denar din timpul împăratului roman Domițian, un denar din vremea lui Macrinus și alte două monede).

Iubitorii de destinații spectaculoase ar putea fi interesați și de Cheile Grădiștei

foto: Wikipedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter