Sănătate: Plante interzise în timpul sarcinii

De Libertatea pentru femei, pe

Multe din plantele benefice pentru sănătate sunt interzise în sarcină sau trebuie consumate cu foarte multă atenție și zgârcenie” în această perioadă.
Dr. Cristina Răduță, medic specialist în medicină de familie, cu competențe în ayurveda, apifitoterapie și acupunctură, ne-a dezvăluit care sunt acestea și ce plante sunt permise. De exemplu, salcia, indicată împotriva răcelilor, este printre plantele total interzise în sarcină, pentru că poate avea efecte avortive. În schimb, medicul recomandă ghimbirul (nu mai mult de un gram pe zi) și echinaceea. Mai poți încerca să alungi microbii cu lămâie sau cu puțin usturoi.

► Crușinul crește riscul de avort

Crușinul și lemnul dulce favorizează contracțiile și cresc riscul de avort. Pelinul duce la venirea menstruației și poate avea efecte avortive, dând hemoragii puternice, foarte riscante pentru femeie. De asemenea, sunt interzise salvia, sunătoarea, călțunașii, cătușnica, isopul, schinduful și socul. Oricum, sfatul medicului este să consulți un specialist înainte de a începe un tratament fitoterapeutic în perioada sarcinii.

► Condimente admise

„În ceea ce privește plantele care se folosesc în alimentație pentru condimentare (busuioc, rozmarin, usturoi, ghimbir, șofran, cimbru), acestea pot fi utilizate în continuare, dar în doze mici și să nu se folosească mai multe zile la rând același condiment”, spune dr. Cristina Răduță.

►Brânca-ursului și crețișoara, prieteni și dușmani

Tincturile de brânca-ursului și de crețișoară pot fi de ajutor femeilor care vor să aibă copii, dar care au pierdut sarcini în trecut. Este important ca femeia să ia aceste tincturi numai înainte de sarcină. După aceea, sunt contraindicate, putând duce la avort spontan sau la malformaţii ale fătului.

►Menta, doar în caz de greţuri

Unii specialiști sunt de părere că ar fi bine să eviți menta în primul trimestru. Totuși, în cazul grețurilor o poți folosi pentru perioade scurte, de maximum trei zile și în cantități mici. Ghimbirul mai poate fi administrat în acest scop, asociat cu mușețelul. Ai putea apela în acest scop și la presopunctură, care nu este contraindicată.

CONDIMENTE ÎNGĂDUITE

Nu există un consens în ceea ce privește siguranța consumării plantelor medicinale în sarcină, deoarece nu există studii clinice consistente pe acest subiect. Plantele se pot recomanda, dar în doze mici și foarte mici, pe perioade scurte de timp. Se optează, în special, pentru amestecuri din mai multe plante. Sunt de preferat extractele lichide (infuzie, macerat), și nu planta ca atare, pulbere. Ca regulă generală, sunt contraindicate cele care favorizează menstruația, laxative, picante și, de asemenea, uleiurile volatile din plante.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter