Sănătate: 4 leacuri împotriva reumatismului

De Libertatea pentru femei, pe Ultimul update Joi, 22 octombrie 2020, 12:33

Maica Justina Bujor, stareță a Mănăstirii Paltin, de profesie medic de familie și conducătoarea laboratorului de prelucrare a plantelor medicinale al mănăstirii, propune câteva tratamente care să facă sezonul rece mai ușor de suportat și pentru cei cu afecțiuni reumatice.

► Cremă împotriva durerilor de spate

Poți prepara în casă o cremă din 20 g ceară de albine și câte 10 ml din următoarele uleiuri: de tătăneasă,
cimbrișor, sunătoare, arnică, coada-soricelului, mentă, pin, ardei iute și 10 ml de ulei esențial de ienupăr.  Se pun toate ingredientele într-o oală și se fierbe totul la bain-marie. Se pune compoziția într-un recipient care se păstrează la rece și se folosește de câte ori e nevoie. Are efect de calmare a durerii și de relaxare a mușchilor.

► Baie relaxantă

Pentru o baie cu efect antiinflamator și de calmare a durerilor poți face un decoct din: 90 g coajă de salcie, 60 g cretușcă, 60 g coajă de castan sălbatic, 60 g coada calului și 30 g de sulfină. Acest amestec se fierbe, timp de 10 minute, în 5 litri de apă, în vas acoperit. Se adaugă ceaiul în apa de baie în care ai mai dizolvat și 250 g sare grunjoasă.

► Dieta, „un amănunt” important

Pe lângă tratament, Maica Justina Bujor spune că „e bine să ţii și un regim alimentar, adică să mănânci mai puţină carne sau deloc, să reduci consumul de grăsimi şi să eviți legumele cu păstaie. Preferă, în rest, legumele şi fructele proaspete, mai ales varză, broccoli, mărar, cătină, măceșe, coacăze și kiwi. Încearcă să porţi haine din fibre naturale, mai ales lână moale. Evită frigul şi băile reci”. De ajutor poate fi și tinctura de cătină, combinată cu coada-calului, cimbrișor, crețișoară, iarbă-mare, salcie, mesteacăn, soc și lemn dulce. Se ia câte o lingură de tinctură amestecată în puțină apă, de două ori pe zi, dimineața și la prânz.

PLANTE CARE ALUNGĂ SENZAȚIILE NEPLĂCUTE

„În lunile de iarnă, simptomele reumatismului sunt mai sâcâitoare decât de obicei. Pentru cel cronic degenerativ, artroze sau dureri de spate și de oase se recomandă tincturile de coada-calului, brusture, coada-şoricelului, salcie şi mesteacăn. Coada-calului şi salcia acţionează ca antiinflamatoare naturale. Brusturele şi mesteacănul ajută la detoxifiere (se ştie că depozitele de toxine provoacă sau înrăutăţesc reumatismul). Extractul uleios de cimbrişor, arnică, sunătoare, coada-şoricelului şi uleiul esenţial de ienupăr au şi ele acțiune antireumatică, pentru că sunt bune antiseptice și calmante ale sistemului nervos. Pe de altă parte, ajută muşchii contractați să se destindă. Acest preparat se poate lua intern, dar se poate face şi masaj cu el. Ajută mai ales când este combinat cu tratamente balneare. În perioadele în care ai dureri acute, ia tinctură de salcie (10-20 de picături diluate în apă). Atenţie însă arnica și salcia sunt contraindicate femeilor însărcinate, întrucât pot provoca avort spontan sau naștere prematură. Mai poți face băi cu decoct din scoarță de salcie, preparat după cum urmează: se fierb 15-20 de minute șase lingurițe de plantă în 500 ml de apă.”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter