Menta – ghidul complet. Beneficii pentru sănătate, contraindicații și curiozități

De Alina Serea, pe Ultimul update Miercuri, 02 decembrie 2020, 17:23
Menta este o plantă cu numeroase beneficii pentru sănătate și este folosită atât în alimentație, cât și în scop terapeutic și cosmetic.

Un antioxidant puternic, menta este folosită încă din cele mai vechi timpuri și este bine să știm care sunt efectele sale, dar și ce contraindicații are consumul de mentă.

Cuprins


Uleiul de mentă este adesea folosit în pasta de dinți, guma de mestecat și produse de frumusețe, în timp ce frunzele sunt folosite fie proaspete, fie uscate pentru ceaiuri, dar și în prepararea unor mâncăruri și băuturi răcoritoare.

Curiozități despre mentă

Menta face parte dintr-o familie extinsă numită Lamiaceae, alături de alte plante aromatice precum cimbrul, cimbrișorul, măghiranul, salvia și levănțica.

Există aproximativ 30 de tipuri de mentă, însă nu toate au aceleași proprietăți. Spre exemplu, menta sălbatică nu are aceleași calități medicinale ca menta de apă (Mentha aquatica), menta dulce (Mentha viridis sau Mentha spicata) sau menta pipărată (Mentha piperita). Cea din urmă este cea mai folosită dintre tipurile de mentă, având un gust puternic și mentolat. Între tipurile de mentă utilizate în cosmetică, dar și în alte domenii se numără și menta creață, menta franțuzească sau menta indiană.

Menta a fost apreciată pentru utilizările sale medicinale, fiind un medicament natural folosit din cele mai vechi timpuri.

Când se culege menta

Menta se culege, de obicei, atunci când frunzele au lungimi de 5-6 cm, la sfârșitul primăverii. Asta pentru că recoltarea mentei se face când uleiul volatil ajunge la o cantitate maximă. Este recomandat ca menta să fie culeasă pe vreme uscată, chiar însorită, pentru ca frunzele bine uscate de soare să aibă conținutul maxim de ulei volatil. De asemenea, este important ca menta să se culeagă când aproximativ 40-50% dintre inflorescențe sunt deschise.

Menta – Beneficii și proprietăți

Menta e o plantă răcoritoare, foarte aromată, care aduce numeroase beneficii pentru organism. Ceaiul de mentă stimulează sistemul imunitar, întrucât conţine vitamina B, calciu și fosfor.

Principala componentă a uleiului volatil de mentă este mentolul, regăsindu-se în proporție de 70%. Datorită conţinutului său în uleiuri volatile este folosit și ca medicament, şi ca aromatizant în industria cosmetică şi alimentară. Frunzele de mentă  conțin cantități apreciabile de acizi organici, vitamina C, săruri minerale, substanțe antibiotice.

Uleiul de mentă s-a dovedit a fi eficient în tratatrea durerilor abdominale și a disconfortului asociat cu sindromul de colon iritabil.

Beneficii ale ceaiului de mentă:

Ceai de mentă în ceașcă, alături de câteva frunze de mentă

Ceaiul de mentă are numeroase beneficii

  • ajută digestia,
  • ameliorează aciditatea gastrică,
  • are efect analgezic,
  • decongestionant natural, care ajută eliminarea mucusului
  • desfundă căile respiratorii.
  • stimulează secreţia şi eliminarea bilei
  • stimulează circulaţia sângelui
  • are proprietăți antiinflamatorii ce pot reduce tensiunea arterială și temperatura corpului, ajutând astfel relaxarea

Beneficii ale ceaiului de mentă în cosmetică:

Ceaiul de mentă poate fi folosit și în tratamentele cosmetice. Antiseptic, astrigent, antioxidant şi răcoritor, ceaiul de mentă este recomandat în cazul tenurilor mixte și grase, pe care le curăţă, dezinfectează şi revitalizează. Menta reduce acneea și reglează excesul de sebum.

În cosmetică, menta adaugată în uleiuri, unguente sau loțiuni, are efectul de a calma și a răci pielea afectată de erupții cutanate sau alte reacții alergice.

Ceaiul de mentă poate ajuta şi în curele de slăbire, întrucât dacă este consumat regulat poate reduce pofta de mâncare.

Îți recomandăm și:

Catina – beneficii pentru sanatate

Menta – contraindicații

Ceaiul de mentă nu are contraindicații, atât timp cât nu este consumat în excesul. Excesul de ceai de mentă poate avea consecințe nedorite în cazul celor cu probleme gastrointestinale. Pe de altă parte, uleiul esențial de mentă și produsele derivate se vor folosi cu mare precauție, pentru că acestea pot da reacții adverse precum greaţă, vărsături sau alte fenomene toxice.

Uleiul esențial de mentă nu este recomandat copiilor sub 7 ani și nici femeilor însărcinate ori care alăptează.

Îți recomandăm și:

Ulei de lavanda – benficii și proprietăți

Cum poți folosi menta:

Ceai de mentă

Ceaiul de mentă are nenumărate beneficii pentru sănătate. Acesta poate fi băut sau chiar aplicat pe piele pentru curățare și reglarea sebumuului.

Puneţi 1 lingură mică de frunze uscate sau 2 rămurele de frunze proaspete la 150 ml de apă clocotită. Lăsaţi să infuzeze timp de 10-15 minute, apoi strecurați.

Ulei de mentă

Ulei de mentă în sticlută mica alaturi de frunze de menta

Ulei de mentă

Uleiul esenţial de mentă ajută la calmarea iritaţiilor pielii şi a muşcăturilor de insecte.  De asemenea, acesta se folosește în inhalații și este util în tratarea răcelilor şi a gripei. Uleiul de mentă poate fi folosit şi ca apă de gură pentru tratarea infecţiilor orale.

Uleiul de mentă este aplicat pe piele pentru tratarea durerilor de cap, a celor musculare, bolilor articulațiilor, prurit, erupții cutanate alergice, infecții bacteriene și virale, dar și pentru respingerea țânțarilor.

Sirop de mentă

Pentru a prepara sirop de mentă este bine ca menta să fie culeasă în luna mai sau la finalul verii.

Ingrediente:

  • mentă
  •  apă
  •  zahăr
  •  1 lămâie

Mod de preparare:

Se face un ceai concentrat de mentă, care se fierbe circa 20 de minute. Se lasă 24 de ore la loc rece, apoi se strecoară printr-un tifon dublu, storcându-se bine frunzele de mentă. Se măsoară lichidul obţinut şi se pune o cantitate egală de zahăr. Se fierbe până se leagă . Spre sfârşit, se poate adăuga şi zeama de la o lămâie. Se toarnă fierbinte în sticle şi se depozitează într-un loc răcoros. Se foloseşte diluat cu apă minerală sau sifon ori în combinaţie cu alte siropuri de fructe

În băuturi răcoritoare

Siropul de mentă, cât și frunzele de mentă proaspete se pot adăuga în băuturi răcoritoare de fructe, limonade și smoothie.

Limonadă cu mentă

Menta- Aranjament cu pahare cu limonada cu menta

Menta, delicioasă în limonada

Limonada cu mentă este delicioasă, răcoritoare și aduce și un aport important de vitamina C.

Ingrediente limonadă cu mentă:

  • 3 lămâi potrivite
  • zahăr după gust sau miere
  • frunze proaspete de mentă
  • 1 l apă

Mod de preparare limonadă cu mentă:

Se opresc 2-3 frunzulițe de mentă pentru decor, iar restul se pune într-un mojar unde se va pisa împreună cu zahărul sau mierea, până se face ca un sirop. Lămâile se storc bine de suc și se păstrează și pulpa. Apoi, împreună cu siropul obținut, sucul de lămâie și pulpa de adaugă în apă și amestecă bine. Menta păstrată le început se adaugă acum. Limonada cu mentă rece este gustoasă și răcoritoare.

Îți recomandăm și: Dulceata de capsuni

Dulceața de mentă

Dulceața de mentă este un desert absolut delicios și are numeroase beneficii pentru sănătate, fiind utilă mai ales în sezonul rece.

Dulceață de mentă in borcan, alaturi de frunzulite de menta

Dulceață de mentă

  • 1 kg frunze de mentă,
  • 6 lămâi mai mar,
  • 1,5 kg zahăr,
  • 1,5 l apă,
  • 100 g ghimbir tocat
  • 30 de grame de acid citric

Mod de preparare:

Zahărul cu apa se fierb la foc potrivit timp de aproximativ 20 de minute. După ce se ia spuma, se adaugă menta, lămâile tocate spălate bine și tocate feliuțe subțiri şi ghimbirul. Se amestecă încet cu o lingură de lemn şi se dă amestecul în câteva clocote. Se stinge focul, se acoperă cratiţa cu un capac şi se lasă minimum 16 ore. După aceea se fierbe dulceaţa la foc mic 50 minute, până începe să se lege. Când este gata, se închide focul şi se lasă să se răcească în cratiţă.

Îți recomandăm și:

Ulei de masline – 25 de curiozităti și lucruri pe care nu le știati despre ulei

Semințe de in – Beneficii, contraindicații și mod de administrare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter