Ceaiuri pentru constipație. Laxative și plante medicinale eficiente

De Adina Zamfir, pe

Folosește ceaiuri pentru constipație, dacă te confrunți cu această problemă dureroasă și neplăcută. În paralel, ia măsuri să îți reglezi tranzitul intestinal și să previi constipația pe termen lung schimbându-ți dieta și consumând mai multe lichide.

Cuprins

Cele mai bune ceaiuri pentru constipație se pot face din crușin, fenicul, soc sau păpădie, dar multe plante au proprietatea de a ajuta digestia și de a preveni constipația.

Dacă te confrunți cu această problemă, cu siguranță ai adesea dureri de stomac, suferi de flatulență și balonare. Află care sunt cauzele frecvente ale acestor neplăceri și cum poți ameliora problemele legate de constipație.

Când apare constipația. Cauze posibile  

În mod normal, o persoană sănătoasă, cu o dietă variată, trebuie să aibă scaun în fiecare zi, fără alte probleme asociate. Constipația se instalează când:

  • Ai mișcări intestinale la 3, 4 zile sau chiar mai mult timp;
  • Scaunul este dur și greu de eliminat;
  • Senzația că nu ai eliminat totul persistă de la o zi la alta.

De ce mai multe ori, constipația este determinată de o serie de factori care țin de dietă, de calitatea alimentelor, de problemele noastre digestive și de medicamentele pe care trebuie să le luăm în anumite momente.

Cauzele frecvente ale constipației

  • Consum insuficient de lichide sănătoase: ape, ceaiuri, lapte, iaurt, supe, cafea, sucuri de fructe și legume.
  • Consum insuficient de alimente bogate în fibre: legume, fructe crude, cereale, paste.
  • Sedentarism: ore întregi petrecute pe scaun la birou.
  • Întârzierea folosirii toaletei.
  • Modificarea dietei cu alimente mai puțin hrănitoare.
  • Stres, anxietate.
  • Călătoriile frecvente.
  • Folosirea anumitor medicamente.

Efectele dureroase ale constipației

Pe termen lung, cine se confruntă cu această problemă de digestie, poate avea:

  • Dureri mari la defecție
  • Sângerare rectală
  • Fisuri și hemoroizi
  • Obstrucția rectală (foarte rar, dar posibil în cazuri extreme!)

Substanțe laxative folosite în tratamentele constipației

Medicamentele pe care le poți lua de la farmacie pe bază de laxative ajută la înmuierea scaunului și stimulează motilitatea intestinelor pe care le obligă să fie active zilnic.

Aceste produse sunt recomandate doar pe termen scurt pentru a scăpa de neplăcerile constipației în decurs de câteva zile. Pe termen lung nu sunt recomandate, deoarece pot provoca dependență și pot duce la o instalare perpetuă a constipației. Pentru perioade lungi de timp sunt mult mai bune ceaiurile din plante și alimentele care ajută digestia.

Laxative frecvent folosite în tratamente:

  • Bisacodil
  • picosulfat de sodiu
  • metilceluloza
  • policarbofil de calciu
  • lactuloza – un laxativ osmotic ușor de tolerat, recomandat și pe termen lung

Ceaiuri pentru constipație. Cele mai bune plante cu efect rapid

Ceaiuri pentru constipație. Laxative și plante medicinale eficiente

Consumul regulat de apă și ceaiuri, lapte (laptele de capră) și supe este foarte important pentru a preveni constipația. De asemenea, cafeaua este foarte bună, dar trebuie însoțită și de o cantitate mai mare de apă deoarece cafea deshidratează.

Sunt persoane care suferă de constipație frecvent sau care au alte probleme de sănătate ce întrețin constipația. Aceste persoane consumă adesea alimente bogate în fibre și multe lichide, dar și ceaiuri din plante cu efect laxativ.

Ceaiul de crușin

Este unul dintre cele mai cunoscute ceaiuri pentru constipație și are efect destul de rapid la persoanele care nu au alte probleme grave de sănătate.

Este un ceai cu efect purgativ și laxativ și conține compuși care împiedică absorbția apei din bolul alimentar, ceea ce ajută la un scaun mai moale și mai ușor de eliminat.

Se administrează timp de cel mult 14 zile, cu o pauză de 10 zile între cure.

Ceaiul din frunze de senna

Mai puțin cunoscut la noi, acest ceai este destul de eficient împotriva constipației. El se produce din semințele și frunzele uscate ale arborelui de Senna alexandrina (India, Egipt), recunoscute pentru proprietățile laxative. Reglează activitatea intestinelor, stimulează mișcarea intestinelor și efectul se resimte după 8 – 10 ore.

Se administrează timp de 10 – 12 zile, cu pauză de 10 zile între cure.

Ceaiul din semințe de fenicul

Este un ceai deosebit de aromat și bun, care poate fi îndulcit cu miere și lapte. Îmbunătățește digestia, ameliorează balonarea și stimulează eliminarea bolului alimentar.

Se administrează timp de 10 – 12 zile, cu pauză de 15 zile între cure.

Ceaiul din flori de soc

Socul conține diferite substanțe cu efect laxativ și ajută la curățarea colonului. Este un ceai parfumat și foarte bun la gust, apreciat de persoanele care se confruntă adesea cu balonare și flatulență.

Se administrează dimineața sau după mesele principale ale zilei, timp de 14 zile.

Ceaiul de lemn dulce

Acest ceai se prepară din rădăcina de lemn dulce, uscată și mărunțită. Se folosește îndeosebi pentru stimularea digestiei, pentru efectele lui antiinflamatoare și laxative.

Se administrează după mesele copioase, timp de 14 zile, cu o pauză de 10 zile după fiecare cură.

Ceaiul de volbură

Cunoscută și drept rochița rândunicii pentru florile ei albe, volbura este folosită din vechime pentru efectele ei laxative și pentru stimularea digestiei. Ea ajută la menținerea unei digestii cât mai regulate și la înmuierea bolului alimentar pe care îl eliminăm.

Se administrează cel mult 14 zile, cu 10 – 14 zile pauză între cure.

Ceaiul din semințe de anason

Se numără și el printre cele mai eficiente ceaiuri pentru constipație și are un efect destul de rapid, care se resimte deja de a doua zi. Este recomandat pentru durerile de stomac după masă, pentru balonare și flatulență, pentru tranzitul mai rapid al bolului alimentar și pentru a preveni constipația pe termen lung.

Se administrează 10 – 12 zile, cu pauză de 10 zile între cure.

Cum se pregătesc cele mai eficiente ceaiuri pentru constipație

femeie bea ceai verde terasa

Toate plantele cu efect laxativ sunt mult mai eficiente dacă sunt preparate sub formă de infuzie.

Se lasă apa să clocotească în ceainic timp de câteva secunde, se pun 1 sau 2 lingurițe de ceai la o cană de apă și se mai așteaptă un minut să fiarbă.

Se stinge focul și se pune un capac la ceainic.

Se bea ceaiul după 10 minute, timp în care substanțele benefice din plantele laxative s-au dizolvat în apa clocotită.

Aproape toate ceaiurile cu efect laxativ trebuie consumate în cure de 10 – 14 zile, cu pauze de cel puțin 10 zile între cure, dar nu trebuie depășită o perioadă de 2 – 3 luni.

Nu te baza doar pe ceaiuri pentru constipație pentru a rezolva problemele pe care le ai cu digestia. Consumă cât mai multe fructe și legume, alimente bogate în fibre, cât mai multe lichide calde (fără alcool) și fă mișcare în mod regulat.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter