Sănătate: Fructele de toamnă perfecte împotriva bolilor de sezon

De Libertatea pentru femei, pe

Bogăția de fructe de pe tarabe poate să îți ofere și soluții pentru problemele de sănătate ale tale sau ale membrilor familiei tale. Dr. farmacist Ovidiu Bojor îți recomandă câteva leacuri la îndemână.
Merele, perele, gutuile sau prunele nu sunt doar delicioase, ci pot și ajuta în caz de hipertensiune, diabet, constipație, hemoroizi și multe alte afecțiuni.

► Un MĂR pe zi…

Are efecte bune asupra sistemului digestiv. Este diuretic și ajută la eliminarea masivă a acidului uric din corp. Astfel, este indicat nu doar în afecțiunile renale, dar și în artrite, reumatism și gută. Poate fi folosit pentru a preveni și trata hipertensiunea arterială, colesterolul mărit, ateroscleroza. Merele ajută și la fluidizarea secrețiilor bronșice, ceea ce le face utile în afecțiunile plămânilor sau în răceli. Le poți folosi ca atare în cure de lungă durată, mergând până la a consuma un kilogram pe zi. Persoanele în vârstă sau cu anumite afecțiuni pot bea doar sucul. În obezitate se recomandă zile de mere, în care să se consume un kilogram pe zi, fără alte alimente. Se mai pot face decocturi din mere uscate și bine mărunțite (o lingură la o cană cu apă). Se beau trei până la cinci căni pe zi. Merele rase în combinație cu morcovii sunt ideale pentru a combate diareea la copii.

► PERE, împotriva infecțiilor urinare

Perele au acțiune laxativă și diuretică. Se recomandă folosirea lor în afecțiuni urinare, pietre la vezică sau rinichi, reumatism, gută, artrită, dar și în diabet. Scoarța părului are acțiune astringentă, antidiareică și antifebrilă. Frunzele, în special cele ale părului sălbatic, au proprietăți antiseptice pentru căile urinare. Sunt recomandate sub formă de infuzie (25 g frunze uscate la un litru de apă) în cistită, prostatită sau infecții urinare. Toată cantitatea se bea treptat în cursul unei zile. Perele se pot consuma ca atare sau sub formă de suc (câte un pahar înaintea meselor principale ale zilei). Se mai poate face decoct din 40-50 g pere uscate la un litru de apă.

► GUTUI, tonice și antihemoragice

Gutuile au proprietăți astringente puternice, fiind indicate ca antidiareice, mai ales în cazul pacienților slăbiți, copiilor, vârstnicilor și convalescenților. Mai au efecte bune ca antihemoragice în hemoptizii, hemoroizi sau hemoragii uterine. Sunt utile și în stimularea digestiei sau ca antivomitiv. În insuficiența hepatică se recomandă consumul prelungit de gutui. Semințele sunt un bun remediu în tuse, bronșită, răgușeală. Pentru uz extern, se face macerat la rece dintr-o lingură de semințe la o cană cu apă. Se lasă timp de două-patru ore și se folosește la comprese în tratarea iritațiilor pielii și ale sânilor, degerăturilor, eczemelor, arsurilor, conjunctivitelor şi hemoroizilor inflamatorii. Pentru gargară se face o infuzie dintr-o linguriță de semințe la o cană cu apă. Pentru uz intern, se folosesc ca atare, sub formă de suc, jeleu ori sirop sau ca mâncare. Decoctul are o acțiune mai puternică: se prepară dintr-o gutuie mare, rasă la un litru de apă. Se fierbe până ce lichidul se reduce la jumătate. Cantitatea se bea pe parcursul unei zile, îndulcită cu miere. Se utilizează și pentru gargară.

PRUNELE STIMULEAZĂ DIGESTIA

Prunele au efect laxativ, proprietăți diuretice, sunt un stimulent al sistemului nervos, decongestionant al ficatului și detoxifiant. Se recomandă atât proaspete, cât și uscate, mai ales dimineața pe stomacul gol sau la începutul mesei (opt până la 20 de bucăți sunt indicate pentru efectul laxativ). Se mai poate face decoct din prune uscate (două-trei bucăţi la jumătate de litru de apă). În cazul inflamațiilor splinei se recomandă ca acest lichid să fie băut la prima oră, iar prunele se mănâncă seara.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter