Mărturisirile cutremurătoare ale unui supraviețuitor al pandemiei de gripă spaniolă din 1918: “Povestea se poate repeta”

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 23 martie 2020, 14:59
José Ameal Peña, în vârstă de 105 ani, este unul dintre supraviețuitorii pandemiei de gripă spaniolă din 1918. Acum, ca un deja-vu, bătrânul urmărește îngrozit răspândirea coronavirusului în lume și face previziuni sumbre.

Pandemia de gripă spaniolă a ucis între 1918-1919 peste 50 de milioane de oameni, însă José Ameal Peña a supraviețuit. Spaniolul avea 4 ani când gripa spaniolă a ajuns în localitatea lui natală, Luarca, un orășel de pescari din nordul Spaniei.

Acesta rememorează momentele și-și amintește cum clopotele bisericii anunțau primele decese, relatează El Mundo. Din cei 2.000 de locuitori din Luarca, 500 au murit atunci, adică un sfert din populație. José își amintește cum urmărea de la geam cortegiile funerare nesfârșite. Apoi, în toamna anului 1918 s-a îmbolnăvit și el: „M-am trezit într-o dimineață cu febră mare. Totul mă durea. Nu puteam să merg. M-am dat jos din pat și m-am târât. Mi-a fost foarte rău. Nici azi nu-mi dau seama cum am scăpat.”

Astăzi, spaniolul, după un secol, retrăiește momentele și se teme pentru soarta națiunii: „Povestea se poate repeta și ar fi mare păcat. Atât de mulți oameni au pierit atunci!”

Spania este pe locul 4 ca fiind cea mai afectată tară de coronavirus, bilanțul îmbolnăvirilor fiind de 30.000, iar cel al deceselor depășind de 1.800: „Tatei îi este foarte greu. A mai trecut prin asta și știe exact cum merg lucrurile. Se teme să nu se repete povestea din 1918, chiar dacă trăim alte vremuri și avem alte mijloace de luptă cu virusururile.” – a declarat pentru sursa citată fiica lui José Ameal Peña, supraviețuitorul gripei spaniole.

Sursă foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter