Sănătate: Cum este corect să facă plajă?

De Libertatea pentru femei, pe

Așteptat cu nerăbdare, după luni lungi de iarnă, acum chiar își face simțită prezența. Iar pielea oferă dovezi de necontestat. Căci soarele, pe care ni-l dorim atât de mult prieten, poate fi în egală măsură și cel mai mare dușman.
Soarele nu ne mai mângâie cu drag. De unde plaja era plăcerea verii, până și ea trebuie „cântărită”, programată, administrată în „doze” cores-punzătoare. Nu degeaba se tot insistă asupra protecției pielii, în orice sezon.

E bună plaja?

E drept că statul la soare face bine. Ajută la asimilarea vitaminei D, necesară în prevenirea rahitismului la copii și a bolilor osoase la adulți, ameliorează durerile articulare și întărește sistemul imunitar. Însă, prea mult soare constituie un risc major de arsuri, de distrugere a vederii, de infecții și chiar de cancer de piele. Mai mult, bolile cardiovasculare și autoimune se accentuează la soare. Iar în ce-i privește pe copii, s-a demonstrat că acelora care au suferit cel puțin o arsură solară li se dublează riscul de a face cancer de piele la vârsta adultă. Excesul duce la îmbătrânirea pielii. Efectele nu se văd imediat, ci după 20-30 de ani de la momentul în care razele și-au pus amprenta.

Cine riscă

Specialiștii au împărțit tipurile de piele în 6 categorii, numite fototipuri. Pentru evaluarea lor s-au luat în considerare: culoarea pielii, a părului, a ochilor, prezența pistruilor. Sub fototi-pul 1 se grupează persoane cu piele palidă, de obicei roșcate, cu mulți pistrui, care nu se bronzează și se ard ușor. În fototipul 2 se încadrează cei cu pielea deschisă la culoare, cu pistrui, care prezintă mereu arsuri, dar prind o nuanță de bronz. Cei cu o piele neutră, care se bronzează relativ repede, se ard doar uneori și nu au mulți pistrui. Aceştia fac parte din fototipul 3. Sunt fericiți cei cu fototipul 4, cu pielea măslinie, care nu se ard. Cei din fototipul 5, cu un pigment închis, sunt în general asiatici, latino-ame-ricani, mediteraneeni, metişi, iar fototipul 6 e caracteristic persoanelor de culoare. Cu cât fototipul e mai mic, cu atât se impune fotoprotecţie mai mare.

Când? Cum? Cât?

Pentru a nu avea de suferit, e foarte important ca expunerea la soare să se facă progresiv, în funcție de natura pielii, de starea fiziologică și de mediul în care facem plajă, la munte sau la mare. În general, în primele zile, indiferent de fototip, timpul trebuie împărțit în reprize de câte 10-15 minute. Pentru toată lumea e valabilă recomandarea expunerii numai înainte de ora 11.00 și după ora 16.00. Zonele corpului trebuie expuse treptat. Astfel, părțile sensibile precum abdomenul, bustul, şoldurile și coapsele nu vor sta mai mult de 15 minute în primele 4 zile de plajă. Abia din a cincea zi crește durata la o jumătate de oră. În rest, te poți bronza frumos și sănătos stând în fiecare zi câte un sfert de oră în plus. Oricărui fototip ai aparține, e foarte important să-ți protejezi pielea cu creme, emulsii, loțiuni sau geluri potrivite. Acestea trebuie neapărat să ofere protecție împotriva UVA și UVB, să fie rezistente la apă și nisip. Este indicat ca pielea să se ungă chiar cu două ore înainte de expunerea la soare. Nasul, urechile, pomețiiși umerii necesită atenție aparte. Alegerea produselor de fotoprotecție se face în funcție de fototip și de tipul de ten. Utilizate necorespunzător, pot provoca dermatite, alergii, iritații.

Așa te aperi

Studii clinice au demonstrat că loțiunile de protecție solară previn apariția melanomului, a temutului cancer de piele. Persoanelor cu pielea deschisă la culoare li se recomandă folosirea unui factor de protecţie 50+. E indicat ca vara să lăsăm tenul să respire. „Îmbătrânirea cutanată prematură se datorează şi folosirii unor produse cosmetice neadecvate. Luciul de buze, spre exemplu, atrage razele ultraviolete de două ori mai mult decât rujul, accelerând procesul de îmbătrânire prematură a zonei şi apariția cheratozelor actinice sau chiar a cancerului de buză.” Spune dr. Mihaela Leventer, DermaStyle. „Dacă aveți o aluniță suspectă (asimetrică, cu diametru mai mare de 6 mm, care își schimbă aspectul în timp), consultați de urgență un medic dermatolog”, ne sfătuiește dr. Victor Georgescu, dermatolog la Centrul Medical Bioderm. Persoanele alergice la soare au acum la dispoziție produse dedicate.

TU ȘTII CÂT REZIȘTI?

„Aparatele cu radiaţii UVA şi UVB testează rezistenţa la soare şi vindecă anumite boli de piele. Prin expunerea antebraţului la o doză minimă de lumină putem testa gradul de rezistenţă al pielii. Persoanele cu probleme, predispuse la urticarie solară, dezvoltă erupţia la o expunere de 1 minut cu UVB de 312 nm (lumină care, de obicei, este bine tolerată de majoritatea oamenilor). Este indicat să se testeze cei care în sezonul anterior au făcut erupţie la soare. În cazul în care testul este pozitiv, protecţia cremei poate fi întărită prin medicamente fotoprotectoare. Există şi posibilitatea unui tratament cu doze mici de lumină pentru desensibilizare, situaţie în care se foloseşte un aparat mare, ca un «duş de lumină».” (Dr. Mihaela Leventer, dermatolog DermaStyle)

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter