Românii sunt cei mai mari consumatori de zahăr din Europa. Ce spun specialiştii

De Ioana Tătaru, pe
Statisticile arată că

România se află pe primul loc în Europa la consumul de zahăr, cu 30 de kilograme anual pe cap de locuitor. Cifra este de două ori mai mare decât media europenă. O explicaţie ar fi faptul că oamenii nu citesc etichetele produselor pe care le cumpără şi dacă ar face-o, ar afla că aproape orice aliment procesat conţine adaos de zahăr.

Ce ne recomandă specialiştii în privinţa consumului de zahăr

Înainte să cumpărăm un produs trebuie să citim eticheta: „Ingredientele sunt obligatorii prin lege să fie în ordine descrescătoare, dacă vrem să luăm o băutură carbogazoasă și vedem că primul ingredient e zahărul, trebuie să fim conștienți că e cea mai mare în produsul respectiv”, spune Sorin Mierlea, de la Asociația pentru Protecția Consumatorului.

20 de grame de zahăr pe zi este media pe care o persoană activă ar trebui să o consume

Medicii spun că o persoană care face mişcare ar trebui să consume cam 20 grame de zahăr adăugat pe zi. La un simplu calcul, constatăm că cei mai mulţi dintre români depăşesc limita.

Zahărul poate fi înlocui cu stevie sau xilitol

Consumul în exces de zahăr și orice zaharuri, cum ar fi și glucoza din fructe, duce la boli metabolice și obezitate. Asta înseamnă diabet, hipertensiune, boli vasculare, sindrom metabolic, obezitate și multe altele. Pe lângă asta, vorbim de aspectul exterior. Este foarte important dacă facem mișcare, pentru că zaharurile, carbohidrații, reprezintă principala sursă de energie. Totodată, zahărul este cel care rupe fibra de colagen și elastina din structura pielii. Sfătuiesc pacienții mei să consume stevia sau xilitolul. Studiile științifice au arătat că sunt singurele produse sigure pentru consumul pe termen lung”, spune nutriționistul Florin Ioan Bălănică.

Citeşte şi: 5 semne că mănânci prea mult zahăr

Tot ce nu ştiai despre epilarea cu zahăr

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter