Zahărul tos, zahărul pudră sau brun. Ce diferență este între ele!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Luni, 19 decembrie 2022, 12:37

Zahărul tos a devenit indispensabil în bucătărie, dar și un ingredient controversat, pe care ar trebui să îl consumăm moderat. În ultime vreme, începe să fie înlocuit tot mai des cu zahărul brun la cafea sau în prăjiturile de casă. Dar iată care este de fapt diferența dintre zahărul tos, zahărul brun și zahărul pudră.

Cuprins

Zahărul tos este zahărul alb, rafinat, obținut din trestie de zahăr sau din sfeclă de zahăr. Mulți oameni preferă mai nou zahărul brun la cafea sau la ceai, crezând că acesta este mai sănătos și mai puțin periculos pentru siluetă. Cu toate acestea, indiferent de culoarea lui, zahărul este un ingredient care afectează sănătatea organismului și trebuie să îl consumăm moderat!

Ce este zahărul tos

Zahărul tos este zahărul alb și fin, care se topește imediat în aluaturi, creme, cocktail-uri sau cafea. Zahărul tos nu se deosebește de zahărul alb obișnuit decât prin textura mult mai fină a cristalelor.

Este un zahăr ultrarafinat, din care se pierd aproape toate componentele sănătoase pe care le conține sfecla de zahăr sau trestia de zahăr.

Zahărul alb și numărul de calorii

Procesarea zahărului se realizează prin mai multe tratamente termice și chimice, pentru a obține cristale albe și fine. La final se adaugă aditivi care influențează culoarea și aroma zahărului.

Dintre toate tipurile de zahăr, cel alb sau zahărul tos este cel mai dulce și poți folosi o cantitate mai mică, în comparație cu zahărul brun, pentru a îndulci cafeaua.

Zahărul alb este 99,9% zaharoză, de aceea este mult mai dulce decât zahărul brun. Ține cont de faptul că 100g zahăr alb reprezintă 395 de calorii și raportează la cele 2.500 de calorii de care o femeie activă are nevoie zilnic. De asemenea, reține că o linguriță de zahăr alb are aproximativ 16 calorii.

Ce este zahărul brun

Zahărul tos, zahărul pudră sau brun. Ce diferență este între ele!

Acest tip de zahăr a devenit tot mai popular printre iubitorii de cafea și de ceai, deoarece conferă o aromă aparte acestor băuturi. De asemenea, zahărul brun este folosit la diferite cocktail-uri, la diferite creme de prăjituri sau blaturi pentru aroma lui ușor caramelizată.

Zahărul brun este obținut după prima etapă de cristalizare a sucului din trestie de zahăr. Cu alte cuvinte, zahărul brun conține melasă, zaharoză, precum și un mic procent (1%) de minerale precum potasiu, magneziu, fier și calciu. Restul este apă, iar zahărul brun este cunoscut că este mult mai umed decât zahărul alb sau zahărul tos.

Deși este considerat mai sănătos, aportul de minerale din zahărul brun este mult prea mic pentru organism. În schimb, are un gust mai bogat decât zahărul tos și a devenit tot mai apreciat pentru aroma lui ușor amăruie.

Cât de bun este zahărul brun!

Zahărul brun este mai puțin rafinat, adică nu este albit cu soluțiile care se folosesc pentru a obține zahărul alb. Ca atare, zahărul de culoare brună conține mai puține chimicale și păstrează o cantitate mai mare de fibre și de săruri din melasă. Drept pentru care prețul lui este mult mai ridicat decât al zahărului alb.

Cu toate acestea, pe piață există și zahăr brun contrafăcut, fabricat din zahăr alb obținut din sfeclă de zahăr la care se adaugă coloranți și aromă de caramel. Trebuie să te uiți cu atenție pe etichetă și să verifici producătorul, țara de origine și originea produsului.

De obicei, zahărul brun din trestie demerara sau muscavado este un zahăr de calitate, care dă un gust deosebit dulciurilor.

Zahărul pudră. Cum se obține

Zahărul pudră se obține prin măcinarea foarte fină a zahărului alb și este tipul de zahăr care se dizolvă cel mai rapid. De obicei se adaugă amidon sau alte substanțe care au rolul de a împiedica zahărul pudră să se lipsească și să se întărească.

Zahărul pudră este îmbunătățit și cu arome de vanilie, de portocale, de cocos sau de rom. El este folosit de obicei pentru glazuri, pentru creme de prăjituri sau aluaturi de patiserie foarte fine.

Indiferent de culoare, zahărul trebuie consumat cu precauție

În cantitate mică, zahărul este bun și necesar deoarece ne dă energie, dar este mult mai bine să asimilăm fructoza din fructe și surse naturale. Consumat în cantități mari, zahărul atacă lent organismul și favorizează nu doar obezitatea, ci și boli cronice precum diabetul, hipertensiunea sau diverse tipuri de cancer.

După studii îndelungate, profesorul Robert Lustig, de la Facultatea de Medicină a Universității California, a clasificat zahărul tos sau zahărul alb drept o toxină care ucide lent. El recomandă un consum cât mai mic și înlocuirea zahărului, fie el alb sau brun, cu alte alimente dulci, dar sănătoase.

Curiozități despre zahăr

Zahărul tos, zahărul pudră sau brun. Ce diferență este între ele!
Secțiuni de trestie de zahar

Zahărul este supranumit „drog legal“, întrucât produce dependență mai mare decât cocaina. Renunțatea bruscă la zahăr produce amețeală, dureri de cap, dureri musculare și simptome asemănătoare cu simptomele de răceală.

O persoană consumă, în medie, 24 de kilograme de zahăr pe an.

Zahărul alb sau zahărul tos este folosit în compoziția multor alimente sărate: pâine, mezeluri, sosuri picante.

Zahărul demerara este un zahăr brun, de culoarea chihlimbarului, parțial rafinat și conține cristale mai mari. Este recomandat pentru dulciurile cu textură crocantă.

Zahărul muscavado este un zahăr brun, obținut din melasă, cu textură lipicioasă și o culoare foarte închisă.

Consumul ridicat de zahăr afectează nu doar metabolismul, ficatul și rinichii, ci și elasticitatea pielii, astfel că zahărul este vinovat pentru apariția prematură a ridurilor.

Lămâile conțin mai mult zahăr decât căpșunele, dar acidul citric maschează gustul dulce.

Se crede că primii oameni care ar fi consumat zahăr au fost cei din Noua Guinee, în jurul anului 8.000 Î.Hr.

Dar primii care au obținut zahăr cristalizat din melasă au fost indienii în jurul anilor 320 era noastră. India este și azi cel mai mare consumator de zahăr.

Se crede că cei care au introdus zahărul în Europa au fost cruciații care s-au intersectat cu negustorii caravanelor care transportau ”sare dulce”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter