Studiu: riscul de noi probleme cardiace crește după vindecarea de COVID-19

De Unica.ro, pe

Un nou studiu arată că persoanele vindecate de COVID-19 se pot confrunta cu riscuri mari de probleme cardiace noi.

Un studiu amplu, coordonat de oamenii de știință de la Departamentul Afacerilor Veteranilor din SUA, publicat în revista științifică britanică Nature și citat de Reuters, arată că după recuperare, persoanele care au avut COVID-19 pot avea de a face cu riscuri mai mari de probleme cardiace.

Cercetătorii de la Departamentul Afacerilor Veteranilor din SUA au analizat ratele noilor probleme cardiovasculare de la 153.760 de persoane infectate cu coronavirus înainte ca vaccinurile să devină disponibile, în comparație cu un grup de 5,6 milioane de persoane care nu au luat virusul, și un alt grup, de 5,9 milioane de persoane (datele acestui grup fiind colectate înainte de pandemie).

Prin comparație cu cele din urmă grupuri, persoanele vindecate de COVID-19 au avut, potrivit Libertatea:

  • un risc cu 63% mai mare de atac de cord;
  • un risc cu 69% mai mare de ritm cardiac neregulat și problematic;
  • un risc cu 52% mai mare de accident vascular cerebral;
  • un risc cu 72% mai mare de insuficiență cardiacă;
  • un risc de aproape trei ori mai mare de apariție a unui cheag de sânge potențial letal în plămâni.

Citește și: Medicul Octavian Jurma: „În această săptămână un român este ucis de COVID-19 la fiecare 10 minute”

Citește și: Medicul Adrian Marinescu: „Putem spune că acesta este anul în care se va încheia pandemia COVID”

Citește și: Raed Arafat, declarații optimiste despre valul cinci al pandemiei: deși sunt mai mulți pacienți, starea lor e mai ușoară

Citește și: Raed Arafat, declarații optimiste despre valul cinci al pandemiei: deși sunt mai mulți pacienți, starea lor e mai ușoară

Riscurile au fost observate la tineri și la bătrâni, la bărbați și la femei, la oameni cu și fără diabet, la oameni cu și fără boli de rinichi, la fumători și nefumători, conform lui Ziyad Al-Aly, directorului Serviciului de Cercetare și Educație la clinica pentru veterani St. Louis și profesor de epiedemiologie la de Washington University din St. Louis.

Al-Aly a spus pentru Reuters: „Oamenii cu COVID-19 ar trebui să acorde atenție sănătății lor și să solicite îngrijiri medicale dacă prezintă simptome precum durere în piept, presiune în piept, palpitații, umflarea picioarelor etc.”.

Un alt studiu citat de Reuters, arată că vaccinurile anti-COVID-19 pe bază de ARN mesager nu produc efecte secundare pe termen scurt la pacienții cu cancer. Studiul este realizat de Rebecca Schulman, profesor asistent de inginerie chimică și biomoleculară la Universitatea de Medicină Johns Hopkins, David Weinberg, gastroenterologul și șeful clinicii Fox Chase Cancer Clinic din Philadelphia, și Eric Ross, cercetător, biostatistician și bioinformatician.

„Datele noastre, în combinație cu cele din alte surse, arată că vaccinul ARNm COVID-19 este bine tolerat de pacienții cu antecedente de cancer, inclusiv de cei care primesc tratament activ”, au notat cercetătorii.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter