Prin ce diferă între ele cele trei vaccinuri anti-COVID-19

De Unica.ro, pe
Dacă te-ai întrebat care sunt diferențele între cele trei vaccinuri anti-COVID-19 aprobate în Uniunea Europeană - de la Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca - iată ce spun experții.

Sandra Alexiu, președinte al Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov și membru al Grupului de Vaccinologie, a explicat pentru Digi24 diferența dintre cele trei vaccinuri.

„AstraZeneca e altfel structurat, e construit pe un vector viral, aproximativ pe un mecanism cunoscut deja la vaccinurile clasice”, a spus Alexiu, potrivit Digi24. „Din păcate, eficacitatea lui e mai scăzută decât cele cu ARN mesager, Pfizer-BioNTech și Moderna. E foarte puțin probabil ca dozele să fie făcute la persoanele peste 55 de ani, pentru că acestea n-au fost incluse în vârsta de studii pentru AstraZeneca. Dacă vin vaccinuri AstraZeneca, probabil că vor fi programați cei sub 55 de ani”.

Conform tabelului realizat de vaccinare-covid.gov.ro, diferențele între cele trei vaccinuri constau și în tipul acestora. Mai exact, Pfizer-BioNTech și Moderna au produs vaccinuri pe bază de ARN mesager, în timp ce AstraZeneca a produs un vaccin pe bază de vector viral nereplicativ. Totodată, diferă și eficiența: vaccinul de la Pfizer-BioNTech are o eficiență de 95%, cel de la Moderna de 94,1%, iar cel de la AstraZeneca de 60%.

Diferă, de asemenea, și modul de administrare. Toate cele trei vaccinuri sunt administrate în două doze, dar timpul de așteptare este diferit la fiecare în parte: la Pfizer-BioNTech este 21 de zile, la Moderna este de 28 de zile, iar la AstraZeneca este de 4-12 săptămâni.

Și condițiile de stocare variază mult de la un vaccin la altul. Vaccinul de la Pfizer-BioNTech poate fi stocat pe termen lung la -80 de grade Celsius, în timp ce vaccinurile de la Moderna și Astrazeneca au nevoie de temperaturi de -20 de grade Celsius, respectiv 2-8 grade Celsius. În schimb, dacă toate vaccinurile ar fi ținute la temperaturi de 2-8 grade Celsius, durata lor de stocare devine limitată: cel de la Pfizer-BioNTech ar rămâne valabil doar 5 zile, cele de la Moderna 30 de zile, air cel de la AstraZeneca 6 luni.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter