Primul vaccin anti-COVID-19 sub formă de plasture, dezvoltat de o companie britanică

De Unica.ro, pe

Compania britanică Emergex va începe testele clinice ale unui vaccin anti-COVID-19 sub formă de plasture, care va folosi celule T.

Celulele T elimină rapid din organism pe cele infectate, pentru a produce o imunitate pe perioadă mai lungă decât cea oferită de serurile anti-COVID-19 în prezent.

Autoritatea elvețiană de reglementare a medicamentelor a dat undă verde pentru Emergex să efectueze testele inițiale pe oameni la Lausanne. Astfel, 26 de persoane vor primi o foză mare și o doză mică din vaccin, începând cu 3 ianuarie. Rezultatele intermediare vor apărea în iunie 2022.

Vaccinul bazat pe celule T urmează să țintească celulele infectate din organism imediat ce sunt contaminate și să le elimine, pentru a preveni replicarea virală și boala. Atât vaccinurile anti-COVID-19 Pfizer, cât și AstraZeneca, declanșează un răspuns al celulelor T, dar de o amploare mai mică.

Richard Cohen, directorul comercial al companiei Emergex, a explicat, citat de Libertatea: „Virusul este ca un asteroid: loveşte planeta şi un cod viral, o semnătură a acelui virus, se manifestă rapid pe toată suprafaţa. Această semnătură este citită de celulele T ca fiind străină, iar celulele T ucid celula înainte să poată produce noi virusuri vii”.

Citește și: Valeriu Gheorghiță: este imposibil ca România să atingă pragul de vaccinare de 70% până la finalul anului

Citește și: Expertul în sănătate Răzvan Cherecheș: luna decembrie ar putea aduce mai multe decese COVID-19

Citește și: Preşedintele Colegiului Medicilor: peste 92% din decesele de COVID-19, înregistrate la persoane nevaccinate

Citește și: Când începe vaccinarea anti-COVID-19 a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani

Vaccinurile anti-COVID-19 autorizate în momentul de față generează anticorpi care scad în timp, astfel încât oamenii au nevoie de doze de rapel pentru a fi în continuare protejați împotriva virusului. Însă vaccinul Emergex va elimina celulele infectate rapid, oferind imunitate pe termen lung, chiar și pe zece ani. Mai mult, ar putea fi mai eficient împotriva mutațiilor virusului.

Anunțul acestui vaccin vine în contextul în care un studiu publicat în revista Nature arată că unii oameni au parte de o infecție avortivă – adică virusul intră în organismul lor și este eliminat rapid de celulele T. Această descoperire poate pava drumul către o generație nouă de vaccinuri.

Profesorul de imunologie Danny Altmann de la Imperial College London spune că este posibil ca un vaccin bazat pe celule T să nu poată funcționa de unul singur și să aibă un rol complementar în asigurarea imunității. Ar putea fi folosit în combinație cu alte seruri și să contribuie la acțiunea lor.

„Anticorpii sunt foarte sensibili la mutaţii, în timp ce celulele T pot să vadă multe alte părţi ale virusului”, a spus Danny Altmann. „Poate că acesta este punctul forte ale vaccinurilor bazate pe celule T”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter