Predicții incerte despre pandemie: „Să le spui oamenilor că pandemia va mai dura 2-3 ani este foarte dificil”

De Unica.ro, pe

Experții în sănătate publică și epidemiologii nu mai sunt siguri când se va termina pandemia de COVID-19.

Unii cred că pandemia s-a terminat deja, alții cred că acest lucru se va întâmpla anul viitor sau chiar mai târziu, în funcție de rata de vaccinare și de variantele virusului. Există însă și experți care cred că sfârșitul real al pandemiei va fi atins doar atunci când societatea va ajunge la un consens să nu se mai teamă de virus, după cum arată Washington Post.

Alte predicții arată diferit. Unii specialiști spun că pandemia se va sfârși pentru că numărul deceselor va scădea la un nivel cu care suntem obișnuiți – cum este în cazul gripei. Alții cred că finalul pandemiei va veni abia atunci când copiii vor fi vaccinați.

Monica Gandhi, specialistă în boli infecțioase și profesor de medicină la Universitatea din California este optimistă. Ea crede că suntem „cu adevărat (…) aproape de final”. „Numărul cazurilor va scădea în a doua jumătate a lui septembrie și până la mijlocul lui octombrie ne vom afla într-un moment în care controlăm lucrurile, unde virusul va fi o preocupare pentru profesioniștii din sănătate, dar nu neapărat pentru populația generală”, a spus Gandhi, potrivit Libertatea.

Citește și: Apelul ministrului sănătății către români: „Vaccinați-vă! Sistemul sanitar se pregătește pentru a patra oară”

Citește și: Un fost ofițer CIA, care a numit pandemia „o farsă”, a murit de COVID-19

Citește și: Ministrul sănătății: 5 copii sunt internați la ATI cu COVID-19, toți din familii nevaccinate

Citește și: O nouă variantă de coronavirus, descoperită în Columbia – ce știm despre varianta Mu

Predicțiile ei se bazează pe faptul că pandemiile trecute s-au finalizat atunci când s-a ajuns la imunitate, fie prin vaccinare, fie prin infectare. Tot ea a spus că varianta Delta ar putea reprezenta apogeul virusului, întrucât virusurile suferă mutații și slăbesc cu timpul.

Ezekiel Emanuel, profesor de etică medicală și politici de sănătate la Universitatea din Pennsylvania, este mai rezervat. El credea în martie 2020 că SUA avea să revină la normal în noiembrie 2021 – la acea vreme, prietenii i-au spus că este pesimist.

„Suntem într-un moment de nesiguranță, iar oamenii nu se descurcă bine în momente de nesiguranță”, a zis Emanuel. „Să le spui oamenilor că pandemia va mai dura 2-3 ani este foarte dificil, dar nu cred că cineva poate fi confortabil în actuala situație, cu mulți copii care ajung în spital și cu o mie de decese pe zi. Asta nu este întoarcere la normalitate”.

El crede că abia în primăvara lui 2022 – sau chiar mai târziu – oamenii își vor relua activitățile normale.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter