Pneumonie sau cancer la plămâni? Cum faci diferenţa

De Diana Zagrean, pe

Bolile pulmonare sunt periculoase din multe motive. Unul dintre ele este acela că majoritatea simptomelor sunt la fel, indiferent dacă vorbim de o simplă răceală, o infecţie periculoasă, sau o boală fatală. Pneumonie sau cancer la plămâni? Vezi cum faci diferenţa, în funcţie de simptome.
 

Simptome de pneumonie

Pneumonia de origine bacterială începe ca o răceală sau infecţie respiratorie superioară. Alte simptome ale pneumoniei bacteriene includ:
– tuse productivă (mucus roşiatic sau verde, sau chiar cu firicele de sânge)
– febră mare
– frisoane puternice, clănţănit de dinţi violent
– pierderea suflului, respiraţii rapide şi superficiale
– dureri în coşul pieptului, care se agravează atunci când pacientul tuşeşte sau inspiră mai puternic
– bătăi rapide ale inimii
– greaţă, vărsături, diaree
– senzaţia de slăbiciune, oboseală foarte mare
Pneumoniile de alte origini decât bacteriene sunt mai greu de depistat, deoarece simptomele sunt mai uşoare sau lipsesc cu desăvârşire. Acei pacienţi care suferă de pneumonie non-bacteriană pot suferi de:
– febră
– tuse
– pierderea suflului, respiraţie superficială
– puţin mucus expectorat când pacientul tuşeşte
Simptome pneumonie la copii şi bătrâni
Persoanele în vârstă nu suferă de simptomele majore ale unei pneumonii. În schimb, bătrânii care suferă de pneumonie au momente de confuzie, gândire înceţoşată, delir, sau li se agravează o boală pulmonară deja existentă.
Bebeluşii cu pneumonie sunt letargici, lipsiţi de energie, refuză hrana şi fac febră.
Copiii mai mari de o lună au aceleaşi simptome ca adulţii, dar boala începe cu o tuse uşoară şi cu un puls de peste 60 de bătăi pe minut.

Simptome de cancer la plămâni

Circa 25% din pacienţii cu cancer pulmonar nu au niciun simptom şi află accidental că suferă de crunta boală, la un control de rutină. De obicei ei află prin intermediul unei radiografii sau tomografii cerute de medic din alte motive sau la un control de rutină. Totuşi, unele persoane cu cancer la plămâni suferă de:
– respiraţie şuierată (sunetul este un fel de fluierat, care apare şi în cazul altor boli de plămâni, la persoanele care au o infecţie sau o tumoare în căile aeriene)
– dificultăţi la înghiţire (unele tipuri de cancer la plămâni se întind şi pe esofag, ceea ce îngreunează înghiţirea alimentelor şi a lichidelor)
– dureri în umăr şi exteriorul braţelor (cancerul pulmonar poate atinge şi nervii care duc senzaţiile din cutia toracică, umeri şi braţe)
– îngroşarea vocii (cancerul pulmonar poate afecta şi corzile vocale, ceea ce face ca vocea pacientului să fluctueze sau să se îngroaşe foarte mult).
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter