Șeful Pfizer crede că va fi nevoie de vaccinare anti-COVID-19 anuală

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 27 august 2021, 20:39

Directorul Pfizer crede că va fi nevoie de vaccin anti-COVID-19 anual, din cauza potențialului virusului de a dezvolta noi mutații și a scăderii în timp a eficienței oferite de vaccinuri, după cum arată Business Insider.

„Scenariul cel mai probabil este că vom avea nevoie de vaccinare anuală, la fel cum procedăm în cazul vaccinării antigripale”, a spus Albert Bourla, directorul Pfizer, pentru Business Insider, citat de Libertatea.

Vaccinul produs de Pfizer, care folosește biotehnologia germană BioNTech, ar putea deveni în 2021 unul dintre cele mai bine vândute produse farmaceutice din toate timpurile. Estimările Pfizer sunt că vaccinul va genera venituri de 33,5 miliarde dolari.

Declarațiile lui Bourla vin în perioada în care Pfizer a început să trimită date către Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru doza de rapel. Autoritățile americane din domeniul sănătății au spus că intenționează să înceapă să ofere o a treia doză de vaccin din toamnă, însă este nevoie de aprobări FDA la fiecare ser.

Declarațiile lui Bourla sugerează că noul coronavirus va fi cu noi pentru totdeauna și că va fi nevoie ca oamenii să învețe să trăiască cu virusul și să îi limiteze pe cât posibil daunele.

Citește și: Primul studiu care analizează eficiența vaccinurilor anti-COVID-19 în România

Citește și: Mii de oameni vaccinați cu doze contaminate de vaccin anti-COVID-19 de la Moderna

Citește și: Persoanele vaccinate cu schema completă au un risc de trei ori mai mic să dezvolte COVID-19, conform unui studiu

Citește și: Țara în care studenții ar putea fi obligați să se vaccineze anti-COVID-19

Estimările experților spun că pandemia se va extinde până în 2023, iar virusul ar putea deveni endemic pe termen lung. Virusul va exista, dat nu va mai fi o amenințare constantă, așa cum este acum.

Momentan, investitorii în vaccinuri au o dezbatere în privința serurilor – și anume dacă cererea pentru vaccnuri va dispărea sau va continua, dacă oamenii vor avea nevoie de vaccinuri în mod regulat. Bourla crede că o doză de rapel ar putea fi necesar de la 6 la 12 luni de la vaccinarea cu schema completă.

Planul de vaccinare pe termen lung este unul controversat însă. Unii virologi cred că nu este nevoie de doze suplimentare de vaccin. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății subliniază faptul că multe țări cu venituri mici și medii nu au acces nici la dozele inițiale de vaccin.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter