Paracetamolul ar putea reduce efectele vaccinurilor

De Erika Chivu, pe

Copiii care primesc paracetamol după vaccinare, cu scopul de a scădea sau preveni febra, ar putea să nu aibă răspunsul imun dorit. Medicamentul poate să reducă efectul vaccinului.
Anumite vaccinuri au ca efect secundar febra, care nu este decât un semn că organismul „procesează” substanţa, dezvoltând imunitatea. Totuşi, unii părinţi le dau celor mici paracetamol pentru a le scădea sau chiar a preveni cu totul febra.

Un studiu realizat în Cehia a arătat că aceasta măsură preventivă ar putea fi greşită. Au participat peste 450 de copii ce tocmai primiseră mai multe vaccinuri care fac parte şi din schema noastră de vaccinări obligatorii. Unii dintre ei au primit paracetamol, preventiv, o odată la şase ore, timp de 24 de ore, alţii nu au primit niciun medicament.
 
Copiii trataţi cu paracetamol, într-adevar nu au făcut febră, însă, la analize, s-a constatat că au dezoltat mai puţini anticorpi specifici bolilor pentru care fuseseră vaccinaţi, ceea ce înseamnă că vaccinurile nu au avut efectul dorit.  

Cercetătorii cehi consideră că efectul antiinflamator al paracetamolului ar putea interveni în procesul de formare a anticorpilor, astfel explicându-se de ce vaccinurile nu au avut acelasi efect  la copiii care au primit medicamentul. Site-ul Yahoo News citează un medic american care consideră plauzibilă legătura dintre paracetamol şi răspunsul imun scăzut al copiilor. „Până la urmă”, spune dr. Marc Siegel, „ce este răspunsul imun dacă nu un răspuns inflamator”.

¬Dr. Daniela Preoteasa, medic pediatru, nu crede că paracetamolul ar putea să impiedice formarea anticorpilor, însă ne-a spus că, oricum, nu recomandă pacienţilor paracetamol ca masură preventivă, pentru că nu se justifică, mai ales că este şi hepato-toxic. Cei mici nu fac întotdeauna febră dupa vaccin. Şi, chiar dacă fac o febră moderată, ea este un răspuns natural al organismului la vaccin şi nu trebuie neapărat combătuta, ne-a explicat dr. Preoteasa care este şi medic homeopat. O febră de până în 38,5 de grade Celsius nu reprezintă un pericol major.

În schimb, o febră mai mare poate să fie periculoasă pentru cei mici, dar cel mai bine este să o tratezi cu ajutorul medicului pediatru. Întreaba, atunci când mergeţi la vaccin, cum poţi scădea febra copilului.

Febra, definita ca temperatura corporala peste 38 de grade Celsius, este un răspuns natural al organismului la contactul cu un patogen. Temperatura ridicată este menită să omoare „intruşii” şi de aceea nu este considerată o boală, ci un semn că organismul luptă cu infecţia. O temperatură moderată nu este periculoasă, mai ales dacă cel mic este nu-şi pierde pofta de mâncare şi cheful de joacă. Însă o febră prea mare poate să provoace convulsii, motiv pentru care se încearcă modalităţi de a o reduce.

În afară de paracetamol, se poate folosi algocalmin sau ibuprofen, însă nu şi aspirina, mai ales dacă febra este simptomul unei infecţii virale. Aspirina administrată copiilor cu infecţii virale poate să declanşeze sindromul Reye, o boală pe cât de rară pe atât de periculoasă. De asemenea, nu se folosesc antibiotice decât dacă au fost prescrise de medic.

Dacă cel mic se simte bine şi nu consideri necesar să-i administrezi antipiretice, ai grijă să-i pui hăinuţe subţiri, să-i oferi multe lichide pentru a-i menţine hidratarea şi, dacă este nevoie, pune-i comprese cu apă la temperatura camerei.  

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter