Alexandru Rafila, mesaj către comunitatea romă: „S-a demonstrat că decesele se reduc de cel puțin 10 ori prin vaccinare”

De Unica.ro, pe

Alexandru Rafila, ministrul sănătății, a transmis către reprezentanții comunităților de romi că vaccinarea anti-COVID-19 protejează de formele grave ale bolii și de deces, după cum arată HotNews.

Alexandru Rafila a participat la dezbaterea online „Romii. Miturile urbane. Vaccinare”, dezbatere dedicată importanței vaccinării și combaterii teoriilor conspirației și fake news-urilor despre vaccinare.

„Mulți oameni spun «eu am astm/eu am hipertensiune, nu mă vaccinez»”, a explicat Alexandru Rafila, citat de Libertatea. „Nu este adevărat, este exact invers. Nu există niciun fel de contraindicație absolută la vaccinare. Vaccinul este foarte bun, protejează de boala gravă, protejează de deces”.

Ministrul sănătății a mai adăugat: „Aceasta este soluția pentru cei care au boli cronice, să îi vaccinăm. S-a demonstrat că decesele se reduc de cel puțin 10 ori prin vaccinare”.

Acesta a mai spus că ar vrea să numească un consilier onorific la minister, care să faciliteze comunicarea în rândul comunității rome.

Citește și: Studiu: varianta Omicron de coronavirus, de patru ori mai transmisibilă ca varianta Delta

Citește și: Mesajul preotului Necula despre perioada post-COVID: „Am uitat că oamenii au nevoie de sprijin, de comunicare”

Citește și: Avertismentul medicului Octavian Jurma: „Vom împrăștia virusul în timpul vacanței, îl vom aduce în școli și de acolo se va răspândi foarte rapid”

Citește și: De ce testele COVID-19 de salivă ies uneori fals-pozitive – explicația expertului

„Eu chiar vreau să vă rog, să putem să mergem în comunitate împreună sau în comunităţi împreună, să desemnaţi o persoană din partea dumneavoastră care să fie consilier onorific la Ministerul Sănătăţii şi prin care să putem să ţinem legătura, încât lucrurile să nu le facem doar la nivel teoretic, să mergem împreună cu dumneavoastră, să mergem în comunităţi şi să vedem ce tip de informaţii sau ce cale de informare putem avea astfel încât informaţia şi lămuririle să ajungă la toţi membrii comunităţii rome şi nu numai”, a explicat ministrul, pentru Agerpres.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a fost și el prezent la dezbatere. A subliniat, cu această ocazie, că peste 93% din decesele de COVID-19 din România s-au înregistrat la bolnavi cronici (mai exact, la persoane care sufereau de boli cardiovasculare, de diabet zaharat, de boli de plămâni, de boli de rinichi, de cancere sai de obezitate).

„Toate aceste boli cresc riscul ca, în cazul îmbolnăvirii de COVID-19, să facă o formă gravă”, a spus Valeriu Gheorghiță. „Ceea ce face vaccinarea este ca riscul în cazul acestor persoane, în cazul în care se infectează, să fie același ca în cazul unei persoane tinere, fără alte afecțiuni”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter