Expertă OMS: „Ne aflăm chiar la jumătatea acestei pandemii”

De Unica.ro, pe

O expertă OMS a spus că mulți oameni cred, în mod eronat, că pandemia s-a terminat, și a atras atenția asupra pericolului, care încă nu s-a terminat.

Directoarea programului de combatere a maladiei infecţioase COVID-19 din cadrul OMS, Maria Van Kerkhove a amintit oamenilor că experții încă nu dețin controlul asupra virusului, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Situaţia se află încă într-o dinamică incredibilă. Iar ea este dinamică, deoarece nu deţinem controlul asupra acestui virus”, a subliniat Maria Van Kerkhove în cadrul unor discuții purtate live pe rețelele de social media OMS, după cum arată Libertatea.

Ea a mai adăugat: „Încă nu am scăpat de pericol. Ne aflăm chiar la jumătatea acestei pandemii. Însă unde anume mai exact… nu ştim deocamdată, pentru că, sincer, nu folosim instrumentele de care dispunem în prezent pentru a ne apropia de sfârşitul ei”.

Citește și: Ministrul german al sănătății crede că pandemia va lua sfârșit la primăvară

Citește și: Șefa Comisiei Europene vorbește despre o „pandemie a nevaccinaților”

Citește și: Cum s-au schimbat copiii în pandemie, conform unei foste femei de serviciu: „S-au strâns ca într-o carapace”

Citește și: Predicții incerte despre pandemie: „Să le spui oamenilor că pandemia va mai dura 2-3 ani este foarte dificil”

Deși săptămâna trecută au fost raportate la nivel mondial 3,1 milioane de cazuri noi de infectare cu coronavirus și 54.000 de decese cauzate de COVID-19, cifrele reale ar fi mai mari, potrivit expertei. „În anumite oraşe, vedem secţii de terapie intensivă şi spitale saturate, precum şi oameni care mor, în timp ce pe străzi oamenii se comportă ca şi cum pandemia a fost complet învinsă”, a zis ea.

O altă problemă adusă în discuție de specialistă este că majoritatea deceselor cauzate de COVID-19 la nivel global s-au înregistrat la persoane nevaccinate. „Avem încă grupuri mari de indivizi care nu sunt vaccinaţi, fie pentru că nu au acces la vaccinuri, fie pentru că refuză să se vaccineze sau nu pot fi vaccinaţi, astfel încât putem în continuare să asistăm la recrudescenţe ale pandemiei”, a spus Maria Van Kerkhove.

Concluzia expertei a fost că eradicarea virusului este imposibilă, întrucât existența virusului va fi una de lungă durată. „Posibilitatea de a eradica virusul sau chiar de a elimina definitiv acest virus la nivel mondial a fost pierdută încă de la început”, a explicat ea. „Ea a fost pierdută pentru că nu am atacat, la nivel mondial, acest virus pe cât de viguros ar fi fost posibil”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter