Studiu: varianta Omicron de coronavirus, de patru ori mai transmisibilă ca varianta Delta

De Unica.ro, pe

Varianta Omicron a coronavirusului este de 4,2 ori mai transmisibilă în stadiul inițial decât varianta Delta, după cum arată un studiu recent.

Studiul a fost realizat de un om de știință japonez, care consiliază Ministerul Sănătății din Tokyo. Este vorba despre Hiroshi Nishiura, profesor de științe ale sănătății și mediului la Universitatea Kyoto, specializat în modelarea matematică a bolilor infecțioase, după cum arată Bloomberg.

Hiroshi Nishiura a analizat datele genomului disponibile până pe 26 noiembrie, în provincia Gauteng din Africa de Sud. „Varianta Omicron are o transmisibilitate mult mai mare și are capacitatea de anula imunitatea construită în mod natural prin trecerea prin boală sau generată de vaccin”, este concluzia profesorului, prezentată la o reuniune a comitetului consultativ al ministerului Sănătății din Japonia.

Citește și: Mesajul preotului Necula despre perioada post-COVID: „Am uitat că oamenii au nevoie de sprijin, de comunicare”

Citește și: Avertismentul medicului Octavian Jurma: „Vom împrăștia virusul în timpul vacanței, îl vom aduce în școli și de acolo se va răspândi foarte rapid”

Citește și: De ce testele COVID-19 de salivă ies uneori fals-pozitive – explicația expertului

Citește și: Ce spune Alexandru Rafila despre impunerea vaccinării obligatorii în România

Oamenii de știință deja sunt îngrijorați că tulpina Omicron de coronavirus ar putea afecta lumea mai mult decât varianta Delta. Organizația Mondială a Sănătății a subliniat că ar putea exista consecințe grave ale răspândirii necontrolate a noii variante, potrivit Digi24.

Totodată, creșterea cazurilor de COVID-19 în Africa de Sud, ca urmare a apariției variantei Omicron, nu a dus la copleșirea spitalelor încă, motiv pentru care există și un oarecare optimism cu privire la formele de boală pe care le poate declanșa virusul mutat.

Profesorul Nishiura a ținut să explice și contextul în care au avut loc îmbolnăvirile din Africa de Sud: „Unde a fost descoperită, rata de vaccinare a fost mai mică de 30% și mulți oameni au fost probabil infectați în mod natural”. El a mai spus că „trebuie să acordăm o atenție deosebită tendințelor viitoare pentru a vedea dacă același lucru se va întâmpla în țările în care vaccinurile pe bază de ARN sunt într-un procent ridicat”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter