Nu toți pacienții vindecați de COVID-19 scapă de virus. În ce zonă a corpului rămâne ascuns

De Unica.ro, pe
Un studiu recent arată că nu toți pacienții care au fost declarați vindecați de COVID-19 au scăpat de virus. Acesta a rămas activ într-o anumită zonă a corpului, fără să prezinte simptome. 

Virusul SARS-CoV-2 poate avea activitate virală chiar și după ce o persoană a fost declarată vindecată. Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universităţii Chineze din Hong Kong au ajuns la această concluzie după ce au analizat probe de la cincisprezece pacienți diagnosticați cu COVID-19, cu vârste cuprinse între 20 și 65 de ani.

Citește online gratuit numărul de septembrie al revistei Unica

În cazul a șapte persoane de la care s-au prelevat materii fecale a fost descoperită prezența infecției virale active în sistemul digestiv. Aceștia nu au avut simptome gastrointestinale. La trei pacienți, infecția virală a rămas activă pentru o perioadă de până la șase zile după ce probele recoltate din aparatul respirator au indicat că sunt vindecați de COVID-19.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că microflora intestinală a pacienţilor cu încărcătură virală mare de SARS-CoV-2 prezenta o îmbogăţire cu agenţi patogeni şi o pierdere a bacteriilor ”bune”, capabile să producă acizi graşi cu lanţ scurt.

Citește și: Formarea cheagurilor de sânge la pacienții cu COVID-19, explicată de medicii de la Spitalul Colentina

Experții atrag astfel atenția că persoanele care au fost infectate cu noul coronavirus ar trebui monitorizate pentru o perioadă mai lungă de timp.

”Activitatea virală activă şi prelungită din intestinele pacienţilor cu COVID-19, chiar şi în absenţa simptomelor gastrointestinale şi după recuperare, evidenţiază importanţa monitorizării pe termen lung a coronavirusului şi a stării de sănătate, dar şi a ameninţării potenţialelor cazuri de transmitere virală pe cale fecal-orală”, a explicat Siew Chien Ng, director asociat al Centrului pentru Studiul Microflorei Intestinale din cadrul universităţii, potrivit Digi24.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter