Nelu Tătaru: „Locurile de la ATI se eliberează prin vindecare sau prin deces”

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 27 octombrie 2020, 11:00
Numărul mare de cazuri noi de COVID-19 a complicat situația din spitale, unde secțiile de Terapie Intensivă par neîncăpătoare. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat că sunt pregătite 1.200 de paturi pentru ATI, iar numărul lor ar purta crește cu 200. Totodată, aceasta face din nou apel către români, să respecte restricțiile. 

Mii de români sunt testați pozitiv pentru COVID-19 în fiecare zi, iar spitalele suport sunt extrem de aglomerate. La secțiile de Terapie Intensivă au ajuns peste 800 de pacienți la nivelul întregii țări, iar bolnavii au fost mutați de la o unitate medicală la alta din cauza lipsei paturilor la ATI.

Citește online gratuit numărul de noiembrie al revistei Unica

„Noi am plecat la început cu spitalele suport COVID, cele 226 de spitale, cu Terapie Intensivă în care aveam 740 de paturi complet utilate. În acest moment suntem spre 1.200 de paturi complet utilate (…) Sperăm ca până la sfârşitul lunii să avem încă 200 de paturi să putem merge strict pe suport Covid”, a declarat Nelu Tătaru.

„Noi trebuie să ştim că aceste paturi de Terapie Intensivă care se completează cu tot ce înseamnă patologie severă, critică, se eliberează prin vindecare sau prin deces. Cred că aceste lucruri pe care noi le socotim, medical vorbind, ar trebui să le înţeleagă şi cei din pre-spital care ar trebui să respecte nişte reguli. Ei, de acolo, sunt cazurile grave şi dificile cu care corpul medical se luptă în acest moment”, a mai spus ministrul.

Nelu Tătaru: „Cred că ar trebui cu toţii să fim mai responsabili”

Nerespectarea regulilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus duce la transmitere accentuată și prin urmare, la ocuparea unui grad mai mare a secțiilor de Terapie Intensivă.

Citește și: Mesajul medicului Virgil Musta: „Nu cred că vom avea sărbători de iarnă”

„În momentul în care impunem acele restricţii, noi trebuie să ne aşteptăm că e o frânare, că vom avea o creştere foarte mică de la o zi la alta, dar acea frânare o vedem în 14 – 28 de zile, în condiţiile în care se respectă aceste precauţii. Rămâne ca, după aia să ne aşezăm într-un platou, să putem scădea. Nerespectând aceste reguli, vom întinde foarte mult şi vom avea numărul  de transmiteri crescute, cu focare multe şi cu numărul de cazuri noi, crescut”, a declarat Nelu Tătaru, potrivit News.ro.

„Cred că ar trebui cu toţii să fim mai responsabili atât noi ca şi sector, dar şi populaţia civilă care ar trebui să înţeleagă că această pandemie se tranşează în pre-spital, nu în spital. Noi primim tot ce se adresează, avem această Ordonanţă de Urgenţă în care asimptomaticii sunt trataţi la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie, pentru a putea descongestiona spitalele pentru cei cu simptomatologie medie spre severă, dar rămân de bază terapiile intensive”, a mai afirmat ministrul Sănătății.

Sursă foto: Hepta.ro

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter