7 mituri despre pilulele anticoncepţionale

De Stela Moisescu, pe

Te scapă de coşuri? Îngraşă? Trebuie să faci din când în când o pauză de administrare? Îţi fac sânii mai mari? Există o mulţime de întrebări despre anticoncepţionale la care…
… ori nu ştii răspunsul, ori răspunzi greşit.

De vină sunt miturile despre anticoncepţionale care dezinformează reprezentantele sexului frumos şi le fac să privească cu neîncredere această metodă contraceptivă.

Iată care sunt cele mai răspândite mituri despre anticoncepţionale, pentru ca, în sfârşit, să distingi informaţiile false, de cele adevărate.

Anticoncepţionalele îngraşă?

Potrivit unui studiu, 61% dintre femeile cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani răspund afirmativ la această întrebare. În realitate, pe prospectul anticoncepţionale este trecută oscilarea în greutate pentru că anticoncepţionale pot cauza atât o creştere cât şi o scădere în greutate. Medicii susţin că anticonceţionalele corect prescrise nu îţi vor modifica greutatea.

Administrarea anticoncepţionalelor trebuie oprită din când în când?

Aproape jumătate dintre femei consideră că anticoncepţionalele sunt o bombă hormonală pentru organism, motiv pentru care trebuie să facă o pauză de administrare… şi se înşală. Medicii de planning şi ginecologii prescriu, după o serie de analize, anticoncepţionale fără pauză de administrare. Dacă iei anticoncepţionale corect prescrise, pauza nu este necesară.

Anticoncepţionalele cauzează infertilitate?

Una din cinci femei este de părere că anticoncepţionalele cauzează infertilitate. Până în prezent niciun studiu nu a reuşit să demonstreze că anticoncepţionalele afectează în vreun fel fertilitatea, odată ce ai întrerupt administrarea lor.

Anticoncepţionalele te scapă de coşuri?

Medicii prescriu anticoncepţionale pentru tratarea acneei, căci ele inhibă funcţia glandelor sebacee. Anticoncepţionalele reduc grăsimile de la nivelul pielii, eliminând astfel cauza de formare a coşurilor.

Fumatul corelat cu administrarea anticoncepţionalelor este periculos?

Da! Orice medic de planning îţi va recomanda să te laşi de fumat, dacă începi să iei anticoncepţionale. Printre riscurile la care te supun anticonceţionalele se numără formarea cheagurilor de sânge, accidente vasculare şi infarct. Aceste riscuri sunt şi mai accentuate dacă fumezi. Tocmai de aceea, medicul care îţi prescrie anticoncepţionale se va interesa de istoricul bolilor cardio-vasculare din familia ta şi dacă fumezi sau nu.

Anticoncepţionalele îţi măresc sânii?

Hormonii din compoziţia anticoncepţionalelor pot duce la o creştere a sânilor. Hormonii respectivi cauzează o retenţie de fluide care măreasc sânii, iar, alteori, produc o creştere a ţesuturilor din zona bustului. După încetarea administrării anticoncepţionalelor sânii revin, de regulă, la măsura iniţială.

Anticoncepţionalele cresc sau scad riscul de cancer?

Există multe nelămuriri cu privire la anticoncepţionale şi riscul de cancer. Pilulele cresc sau scad riscurile, în funcţie de tipul de cancer la care facem referire.

Astfel, anticoncepţionalele cresc riscul de cancer la sân, cancer cervical şi cancer la ficat, potrivit studiilor. S-a demonstrat însă că anticoncepţionalele scad riscul de cancer ovarian şi endometrial.

Află care sunt şi cele mai uimitoare mituri despre vagin, miturile despre masturbare şi miturile despre orgasmul feminin.

Foto:
Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter