Metoda inedită prin care își pot recăpăta oamenii mirosul după infecția cu COVID-19

De Unica.ro, pe
Mai mulți oameni care au trecut prin infecția cu COVID-19 rămân fără miros pe termen lung, afecțiune cunoscută drept anosmie.

Unii oameni se confruntă cu anosmia, alții cu parosmia (percepția diferită a mirosurilor – de exemplu, senzația că florile miros precum oțetul sau că fripturile proaspete au miros putred). Un reportaj realizat de Focus Europa, un proiect Digi24 și Deutsche Welle, arată povestea jurnalistei Anne-Sophie Lerquin, care a luat hotărârea de a urma o terapie specială pentru recăpătarea simțului olfactiv.

Jurnalista a povestit că este foarte pasionată de parfumuri, dar că acum unul dintre parfumurile ei preferate de altă dată miroase a scutec murdar. Ea s-a infectat în luna octombrie a anului trecut, boala luându-i simțul mirosului. Deși acesta a revenit în cele din urmă, nu a mai fost la fel. „Simt puțin mirosul, dar nu-l recunosc”, a zis ea. „E frustrant și lucrul ăsta mă întristează”.

Președintele asociației Anosmie.org, Jean-Michel Maillard, se confruntă cu anosmia de cinci ani, după ce și-a pierdut simțul mirosului în urma unui accident. „Mi-e dor de parfumurile de zi cu zi, precum mâncarea”, a zis el. „Toate acele arome care îți amintesc că ești viu. Atunci când îţi pierzi mirosul, pierzi amintiri”.

Citește și: Gamma, cea mai nouă tulpină de coronavirus, rezistă vaccinurilor existente până acum

Citește și: Avertisment OMS: Ar putea apărea „o constelație de mutații, în care vaccinurile își vor pierde eficiența”

Citește și: Rusia s-ar confrunta cu o nouă variantă de COVID-19: „A venit o nouă mutaţie, o nouă tulpină este activă”

Citește și: Studiu: coronavirusul ar fi fost prezent în SUA din anul 2019

Maillard a înființat acum trei ani o asociație care ajută persoanele care suferă de anosmie sau parosmie. Pandemia i-a făcut pe mulți oameni să descopere această asociație și să apeleze la metodele ei de refacere a simțurilor. Aceste metode implică arome tari, care provin de la trandafiri, lămâie sau cuișoare.

Jurnalista Anne-Sophie Lerquin a încercat și ea această terapie. Medicul Caroline Huart, de la Spitalul Saint-Luc, a explicat: „Le cerem pacienților să miroasă aromele legaţi la ochi. Ne dorim să facă acest lucru de două ori pe zi şi să se concentreze doar pe acel exercițiu. Concentrarea este foarte importantă, deoarece creierul trebuie să-și reactiveze memoria diferitelor mirosuri”.

Recuperarea simțului mirosului ar putea fi posibilă după un timp, odată cu regenerarea celulelor nervoase, conform specialiștilor de la Spitalul Saint-Luc, chiar dacă progresul este uneori lent.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter