Medicul Octavian Jurma, despre varianta Omicron: „Va deveni dominantă în România înainte de finalul anului”

De Unica.ro, pe

Octavian Jurma susține că varianta Omicron va deveni dominantă în România înainte de finalul anului. Medicul a mai afirmat că ne aflăm deja în valul cinci.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, epidemiologul Octavian Jurma trage un semnal de alarmă cu privire la răspândirea rapidă a variantei Omicron în România. Medicul a spun că rata de dublare a cazurilor este de 3.5 zile în cazul acestei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2, iar debutul valului Omicron ar putea avea loc mai repede decât se așteptau specialiștii.

Omicron va fi dominantă în România înainte de finalul anului 2021 și debutul valului Omicron poate avea loc mai repede decât anticipam, în intervalul 10-17 ianuarie 2022, poate chiar mai repede. Nu există nimic care să oprească acesta debut în România. Măsurile care ar trebui luate sunt inacceptabile social și politic deci nu ne putem baza pe autorități, a transmis medicul.

Octavian Jurma: „Suntem deja în valul 5”

Suntem deja în valul 5, ar fi trebuit să ne obișnuim până acum cu noua normalitate dacă nu am nega permanent realitatea pandemiei. Negarea realității și nostalgia după o normalitate din trecut, la care tot încercăm în mod absurd să revenim în plină pandemie, este motivul pentru care în Romania în fiecare val mor tot mai mulți oameni, în loc să moară tot mai puțini (ca în restul țărilor din Europa), a mai spus Octavian Jurma.

Experți în sănătate din întreaga lume sunt extrem de îngrijoraţi de răspândirea Omicron, noua variantă a virusului SARS-CoV-2, cu mult mai rapid transmisibilă decât toate tulpinile existente până acum. Deși datele arată că nu ar provoca o formă foarte gravă de COVID-19, creșterea accelerată a numărului de cazuri într-un timp foarte scurt pune presiune pe sistemul sanitar.

Citește și: Ce este paxlovid, pastila anti-COVID-19 care reduce cu aproape 90% spitalizarea și decesele, eficientă împotriva Omicron

De ce testele COVID-19 de salivă ies uneori fals-pozitive – explicația expertului

Sfatul unui pediatru despre vaccinarea COVID-19 a copiilor: „Alegerea de a nu vaccina copilul va pune întotdeauna bunicul la risc”

Studiu: cum influențează obligativitatea certificatului verde cererea pentru vaccinarea anti-COVID-19

„Protecția oferită de vaccin față de boala gravă și deces rămâne bună și în cazul Omicron”

Totuși, există și o veste bună, potrivit lui Octavian Jurma. Vaccinul este eficient și în cazul acestei variante, susține specialistul.

Vestea bună este ca protecția oferită de vaccin față de boala gravă și deces rămâne bună și în cazul Omicron. Trecerea prin boală oferă de asemenea o protecție semnificativă, dar nu la fel de bună ca după vaccinare (în Africa de Sud majoritatea pacienților internați sunt trecuți pin boala, dar nevaccinați).

Chiar dacă decesele au scăzut, long covid rămane o amenințare imensă pe care o poți evita prin vaccinare. Cea mai bună protecție este oferită de imunitatea hibridă, care dublează cele două avantaje prin vaccinare după trecerea prin boală.

Pe locul 2, dar aproape la egalitate, este vaccinarea cu booster. Puteți opta pentru boosterul încrucișat (heterolog) pentru o ușoară diversificare a răspunsului imun, dar boosterul homolog (cu acelați vaccin) este OK.

Adăugați masca, distanțarea fizică, igiena mâinilor și testare și puteți să treceți cu bine și prin acest val, a mai spus medicul.

Sursă foto: Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter