Medic ATI: „În zilele acestea se stinge o întreagă generaţie de bunici”

De Unica.ro, pe

Un medic ATI de la Institutul Matei Balș a povestit pe pagina sa de Facebook despre cum pandemia duce la dispariția unei întregi generații de bunici.

Elena Copaciu, medic primar la ATI la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București a povestit cum oamenii din secțiile de ATI luptă pentru „fiecare gură de aer, cu sau fără oxigen” într-un mesaj emoționant pe pagina ei de Facebook, citat de News.ro și Libertatea.

Medicul a scris: „Numai dacă aţi şti!… în zilele acestea se stinge o întreagă generaţie de bunici! Ei mai întâi! Singuri în pustiul reanimărilor COVID, luptând pentru fiecare gură de aer, cu sau fără oxigen! Agonia în insuficienţă respiratorie e cumplită! Într-o ţară care nu are legislaţie «end of life care»! Pentru că nu avem politicieni capabili să îşi asume moartea în demnitate a seniorilor noştri! Moartea e subiect tabu în România, deşi ne pândeşte zilnic pe undeva”.

Elena Copaciu a mai povestit că unii pacienți devin agresivi atunci când sunt întrebați dacă s-au vaccinat sau nu. Ea a consemnat că doctorii doar își fac datoria unei anamneze medicale complete.

Citește și: Comuna din România cu 80% din populație vaccinată și zero cazuri de COVID-19

Citește și: Două centre de vaccinare anti-COVID-19 vor fi deschise non-stop în București

Citește și: Bolnavii de COVID-19 izolați la domiciliu, afectați de frigul din locuințe

Citește și: Zeci de românce se plâng de dereglări menstruale după ce s-au vindecat de COVID-19

„La ATI nici nu mai contează dacă sunt sau nu vaccinaţi”, a mai adăugat ea, vorbind despre tratamentele primite de bolnavi. „«Regula» e: prezentare tardivă, fibroză pulmonară deja constituită, ivermectină până la toxicitate hepatică, tocilizumab de multe ori prea târziu dat (dacă o fi bun de ceva), aparţinători care aleargă disperaţi după favipiravir (prea puţine evidenţe şi prea mare risc teratogen), remdesivir (evidenţe discutabile) sau, iar, tocilizumab (multe reacții adverse şi beneficii incerte) etc.”.

Totodată, medicul a ținut să le amintească oamenilor că „tratamentul cel mai sigur este prevenția”, adică vaccinul. Ea a atras atenția conspiraționiștilor care cred în eficiența anticorpilor monoclonali, dar nu și în eficiența vaccinului pe bază de mesager ARN, că ambele metode se bazează pe aceeași tehnologie: „Şi tot nu înțelegem că cel mai sigur tratament este prevenția? Adică, vaccinul? Speraţi în anticorpii monoclonali – nu sunt panaceu universal şi sunt tot mecanism ARN! Nevaccinaţilor privilegiaţi trataţi precum Donald Trump, nu vă temeţi de acest mecanism ARN, ci doar de cel inclus în vaccinuri?”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter