Tu mănânci de foame sau de stress? Vezi cum faci diferenţa!

De Libertatea pentru femei, pe

Senzaţia de foame poate să nu fie reală, ci să apară pe fond emoţional. Alteori, este confundată cu setea. Medicul specialist în psihologie şi consiliere nutriţională îţi spune cum trebuie să procedezi, dar şi ce categorie de persoane poate avea această predispoziţie.
Alimentele consumate necontrolat nu fac bine nici siluetei, nici mulţumirii de sine şi nici organismului. „Mâncăm ca să trăim, nu trăim ca să mâncăm!” este un sfat înţelept. Multe persoane supraponderale au ajuns să se confrunte cu probleme de greutate pe fond de stres şi de oboseală, care au dus în final la dezinteres.
„Senzaţia de foame adevărată este definită ca o stare de rău, de «vid stomacal», calmată de hrană în 15-20 de minute şi urmată apoi de senzaţia de saţietate”, spune dr. Anamaria Şerban Iulian. În aceeaşi măsură, senzaţia de foame poate fi uneori confundată cu setea, de aceea este bine să învăţăm să le diferenţiem. Un pahar de apă în plus nu strică, pe când o masă consistentă în plus poate face mult rău.

Atenţie la dietele restrictive!

În general, persoanele care au urmat multe diete restrictive, adolescentele sau adulţii tineri nemulţumiţi de kilogramele acumulate, dar şi copiii criticaţi frecvent de părinţi referitor la felul cum arată sunt cele mai predispuse la dezechilibru în privinţa comportamentului alimentar. De asemenea, acestora li se mai pot adăuga persoanele stresate, anxioase, deprimate, cu foarte puţină stimă de sine sau tineri care au suferit o formă de abuz emoţional sau fizic etc.
Cei care suferă de această problemă, a mâncatului compulsiv, pot consuma cantităţi foarte mari de alimente, mestecate repede, fără a avea senzaţia de foame şi fără a se putea opri sau controla. Acestea sunt persoane care trăiesc permanent un sentiment de vină, de dezamăgire sau de dezgust faţă de propria persoană.

ŞTIAI CĂ…

…există statistici care arată că una din cinci femei s-a confruntat într-un anumit moment al vieţii cu mâncatul compulsiv?
…3,5% dintre femei şi 2% dintre bărbaţi suferă de astfel de episoade  frecvente de mâncat necontrolat, procent care creşte până la 30% în rândul persoanelor obeze?

CONTROL DE SINE, PRIN STAREA DE BINE

„Gestionarea dezechilibrului de alimentaţie se face printr-un bun management al stresului, prin planificarea meselor, evitarea dietelor, a tentaţiilor sau a plictiselii. Apoi, prin practicarea mişcării cu regularitate, a înotului, masajului sau exerciţiilor de relaxare. Somnul suficient, învăţarea tehnicilor de respiraţie profundă, gândirea pozitivă, întâlnirile cu prietenii sau consilierea psihologică, toate sunt importante. Dar, mai ales prin suportul acordat de un nutriţionist şi/sau psihoterapeut specializat în „binge-eating disorder” sau alimentaţie compulsivă. Şi este esenţială inclusiv adoptarea unei strategii de rezolvare a problemelor de la serviciu, pentru a avea timp pentru propria persoană şi pentru cei dragi.”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter